Shutterstock

Arkeologer gräver ut slagfältet från Napoleons sista seger

Drygt 200 år efter att slaget om Wagram kostade tiotusentals soldater livet kartlägger arkeologer nu krigsskådeplatsen.

Massgravar, uniformsknappar, gevärskulor och flöjter hör till de föremål som arkeologer har grävt ut utanför den österrikiska staden Deutsch-Wagram.

Föremålen kommer från slaget om Wagram, som utkämpades mellan den 5 och 6 juli 1809 mellan Frankrike och Österrike.

”Vi har alltid vetat att slagfältet låg här i närheten, men det har aldrig gjorts några systematiska arkeologiska utgrävningar”, berättar utgrävningsledaren Alexander Stagl för nyhetsmediet Live Sience.

Soldaterna led av sjukdomar

Forskarna hoppas att genom utgrävningarna lära sig mer om det våldsamma slaget.

Hittills har arkeologerna grävt ut 50 av de sammanlagt cirka 55000 soldater som stupade i slaget.

Flera av dem var i dåligt fysiskt skick, när slaget inleddes, och led av bland annat skörbjugg, lunginflammation och ledinfektioner – antagligen till följd av månadslånga vistelser i primitiva militärläger före kriget.

Motorväg avslöjade slagfält

Slaget om Wagram var Napoleons sista seger. Med 154000 man besegrade han den österrikiska armén, vars 158000 man leddes av ärkehertig Karl av Österrike.

Efter slaget fick Österrike betala ett stort krigsskadestånd och avstå flera landområden till ett antal länder – bland andra Frankrike.

I mer än 200 år har det varit oklart exakt var slagfältet låg, men anläggandet av en ny motorväg mellan Österrike och Slovakien ledde förra våren till att experter äntligen kunde peka ut den exakta platsen. Arkeologernas utgrävningar fortsätter året ut.

De stupade soldaterna kastades i stora massgravar, som arkeologerna nu avtäcker. Specialister undersöker därefter skeletten för att ta reda på männens hälsotillstånd.

© Novetus