Trots 4000 färre soldater slog Napoleon sin rival ärkehertig Karl på ett fält i östra Österrike.

© Novetus & Imageselect

Arkeologer gräver ut slagfältet från Napoleons sista seger

Drygt 200 år efter att slaget om Wagram kostade tiotusentals soldater livet kartlägger arkeologer nu krigsskådeplatsen.

29 juni 2018 av Pernille Mogensen

Massgravar, uniformsknappar, gevärskulor och flöjter hör till de föremål som arkeologer har grävt ut utanför den österrikiska staden Deutsch-Wagram. 

Föremålen kommer från slaget om Wagram, som utkämpades mellan den 5 och 6 juli 1809 mellan Frankrike och Österrike.

”Vi har alltid vetat att slagfältet låg här i närheten, men det har aldrig gjorts några systematiska arkeologiska utgrävningar”, berättar utgrävningsledaren Alexander Stagl för nyhetsmediet Live Sience.

Soldaterna led av sjukdomar

Forskarna hoppas att genom utgrävningarna lära sig mer om det våldsamma slaget. 

Hittills har arkeologerna grävt ut 50 av de sammanlagt cirka 55000 soldater som stupade i slaget. 

Flera av dem var i dåligt fysiskt skick, när slaget inleddes, och led av bland annat skörbjugg, lunginflammation och ledinfektioner – antagligen till följd av månadslånga vistelser i primitiva militärläger före kriget.

Motorväg avslöjade slagfält

Slaget om Wagram var Napoleons sista seger. Med 154000 man besegrade han den österrikiska armén, vars 158000 man leddes av ärkehertig Karl av Österrike. 

Efter slaget fick Österrike betala ett stort krigsskadestånd och avstå flera landområden till ett antal länder – bland andra Frankrike. 

I mer än 200 år har det varit oklart exakt var slagfältet låg, men anläggandet av en ny motorväg mellan Österrike och Slovakien ledde förra våren till att experter äntligen kunde peka ut den exakta platsen. Arkeologernas utgrävningar fortsätter året ut. 

De stupade soldaterna kastades i stora massgravar, som arkeologerna nu avtäcker. Specialister undersöker därefter skeletten för att ta reda på männens hälsotillstånd.

© Novetus

Kort om Napoleon

Napoleon Bonaparte föddes i en adelssläkt på ön Korsika, som året innan sålts till Frankrike. Han flyttade som ung till Paris, där han 1785 utbildade sig till artilleriofficer på militärskolan École Militaire.

I kölvattnet på den franska revolutionen bröt revolutionskrigen ut mellan Frankrike och en rad monarkier. Napoleon tog chansen och med flera militära segrar i ryggen kunde han år 1799 ta makten genom en kupp.

Slutet på Napoleons framgångar var slaget vid Waterloo år 1815. Där förlorade han till Storbritannien och Preussen och blev sedan tvungen att abdikera.

Modern utrustning

För att kartlägga slagfältet där de brutala striderna utkämpades använder arkeologerna sig av både ny och gammal teknik. Ett populärt verktyg är drönare, som snabbt ger överblick över stora landområden. 

Just nu kan du få din egen drönare till pangpris, och så får du två nummer av VÄRLDENS HISTORIA på köpet. 

Kanske är du intresserad av...