UKgeofan

Arkeologer avslöjar sanningen om kung Arturs sten

Kung Artur och hans riddare av det runda bordet är britternas mest omhuldade hjältar. Ny forskning avslöjar en sekelgammal lögn om kungen.

I England har varenda shire (kommun) med självrespekt ett minnesmärke över den mytomspunne kung Artur. Talrika slottsruiner, stenar och slagfält har under årens lopp förknippats med Artur och hans riddare kring det runda bordet. Men nu har forskarna avlivat en av myterna.

Herefordshire – på gränsen till Wales – har kunnat skryta med att en stendös bär spår av britternas förste kung. Där ska Artur ha duellerat med en jätte, och när Artur dödade jätten med sitt svärd föll denne så tungt att han skapade en fördjupning i en av de stora stenarna.

Nu har en grupp arkeologer vid The University of Manchester dock undersökt dösen närmare i samband med en större utgrävning. Och experterna är skoningslösa i sin dom: Dösen är betydligt äldre än kung Artur. Med sina drygt 6 000 år är den äldre än självaste Stonehenge.

Myten om kung Artur bygger möjligen på en brittisk härförare, som levde på 400-talet. Dagens historiker lutar dock åt att han är påhittad.

© N. C. Wyeth

Stenarna var vägvisare

”Detta är ett ceremoniellt landskap som området kring Stonehenge eller Avebury, men mycket tidigare. Det antyder att platsen var av stor politisk eller andlig betydelse i början av yngre stenåldern”, förklarar Julian Thomas vid The University of Manchester.

Undersökningarna har avslöjat att det först uppfördes en kulle av jord som vägvisare till ett närbeläget stenåldersmonument. Drygt hundra år senare tillfogades stenarna, så att de nu pekade mot de närbelägna bergen i söder.