Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Arkeologer avslöjar sanningen om kung Arturs sten

Kung Artur och hans riddare av det runda bordet är britternas mest omhuldade hjältar. Ny forskning avslöjar en sekelgammal lögn om kungen.

UKgeofan

I England har varenda shire (kommun) med självrespekt ett minnesmärke över den mytomspunne kung Artur. Talrika slottsruiner, stenar och slagfält har under årens lopp förknippats med Artur och hans riddare kring det runda bordet. Men nu har forskarna avlivat en av myterna.

Herefordshire – på gränsen till Wales – har kunnat skryta med att en stendös bär spår av britternas förste kung. Där ska Artur ha duellerat med en jätte, och när Artur dödade jätten med sitt svärd föll denne så tungt att han skapade en fördjupning i en av de stora stenarna.

Nu har en grupp arkeologer vid The University of Manchester dock undersökt dösen närmare i samband med en större utgrävning. Och experterna är skoningslösa i sin dom: Dösen är betydligt äldre än kung Artur. Med sina drygt 6 000 år är den äldre än självaste Stonehenge.

Myten om kung Artur bygger möjligen på en brittisk härförare, som levde på 400-talet. Dagens historiker lutar dock åt att han är påhittad.

© N. C. Wyeth

Stenarna var vägvisare

”Detta är ett ceremoniellt landskap som området kring Stonehenge eller Avebury, men mycket tidigare. Det antyder att platsen var av stor politisk eller andlig betydelse i början av yngre stenåldern”, förklarar Julian Thomas vid The University of Manchester.

Undersökningarna har avslöjat att det först uppfördes en kulle av jord som vägvisare till ett närbeläget stenåldersmonument. Drygt hundra år senare tillfogades stenarna, så att de nu pekade mot de närbelägna bergen i söder.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj