Amatörer med metalldetektorer hittar ovanlig bronsskatt
Ett par norska bröder utrustade med varsin metalldetektor har hittat sammanlagt 24 bronsyxor med cirka 3000 år på nacken. Fyndet är ovanligt för Skandinavien, säger arkeologer.

Joakim och Jørgen Korstad har hittat sammanlagt 24 yxhuvuden av brons på en åker utanför Trondheim.
Bröderna Joakim och Jørgen Korstad har mödosamt traskat runt på en åker utanför bygden Hegra i Norge, drygt fyra mil från Trondheim.
Deras metalldetektorer har gett ifrån sig pip efter pip, för de har hittat sammanlagt 24 yxhuvuden, ett spjutblad och ett knivblad av brons. Dessutom har de hittat en bit av vad som kan vara en lur av brons – ett blåsinstrument.
Bröderna gjorde sitt första fynd på åkern i januari, och det sista gjordes i slutet av i april. Redan efter första fyndet kontaktade de arkeologen Eirik Solheim, som genast spärrade av området.
Brödernas fynd är nämligen av stort arkeologiskt värde.
Kan vara offer till gudarna
Solheim bedömer att fynden härrör från mellan år 1100 och 500 före Kristus, som är tiden för den sena bronsåldern.
Fyndet är vad arkeologer kallar ett depåfynd. Så betecknar man föremål som inte har något med begravningar av människor att göra, utan som grävts ned för tillfällig förvaring eller som ett religiöst offer.
Båda förklaringarna kan stämma in på detta fynd, säger arkeologen Merete Moe Henriksen från Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTTNU).
Inga bevis förrän nu
Det har aldrig tidigare hittats så många bronsyxor på det samma plats i Norge, och det är sällsynt i både norskt och skandinaviskt sammanhang, säger Merete Moe Henriksen.
Arkeologer har länge antagit att människor har levt i området nära Trondheim för omkring 3000 år sedan, men hittills har det inte funnits några bevis för det.