Noonans

Amatörarkeolog hittar diamantring från medeltiden

Många amatörarkeologer drömmer om att en dag hitta guld och ädelstenar – för en lyckans ost gick drömmen i uppfyllelse.

Som så många gånger tidigare var 69-årige David Board ute och letade på ett fält i det engelska grevskapet Dorset med sin metalldetektor.

David Board hade fått markägarens tillåtelse att leta, men hade inte hittat något. Men precis innan han tänkte åka hem hördes det ett pip. Tolv centimeter ner i marken stötte han på något metalliskt, som han grävde upp och tog med hem för att undersöka närmare.

”Först när jag kom hem och tvättade bort jorden insåg jag att fyndet var betydligt bättre än jag trodde”, berättar amatörarkeologen.

Det är en rejäl underdrift, för David Board hade hittat en guldring med en diamant i. Ringen har nu inbringat motsvarande 465 000 kronor, som han ska dela med markägaren.

Ringen har en inskription på franska: Ieo vos tien foi tenes le moy – jag håller din trohet, håll min.

© Noonans

Bröllopsring i perfekt skick

Först lämnade David Board in ringen till British Museum, som kunde bekräfta att den var äkta och från medeltiden. Ringen har troligen varit en bröllopsring.

Därefter såldes ringen på auktion. Enligt brittisk lag har staten rätt till alla viktiga fynd – mot en rimlig ekonomisk kompensation. Fynd som inte har så stort historiskt värde får dock säljas.

”Ringen är i nästan perfekt skick. Den består av två vackert lindade trådar, som symboliserar parets förening”, förklarar Nigel Mills, som arbetar för auktionshuset Noonans, som sålde ringen.