700 år gammalt svärd stack upp ur marken

Ett oerhört ovanligt och välbevarat svärd har hittats under avloppsarbeten i danska Aalborg. Ägaren stupade sannolikt i strid.

Två anläggningsarbetare fick sitt livs överraskning, när de grävde i de centrala delarna av staden Aalborg i Danmark. Plötsligt uppenbarade sig nämligen en vass klinga i grävmaskinens skopa. Det blev snabbt uppenbart att klingan tillhörde ett inakt och välbevarat svärd.

Arkeologen Kenneth Nielsen från Nordjyllands historiska museum tillkallades, och han kunde berätta att det rör sig om en tvättäkta sensation.

Ett mycket ovanligt fynd

Det 112 centimeter långa svärdet är från 1300-talet och mycket ovanligt, eftersom svärd under den perioden var ytterst dyrbara. De allra flesta hittas därför i krigargravar, där de begravits med sin ägare. Här syntes dock ingen grav till.

”Den besynnerliga placeringen kan kanske bero på händelser av ett våldsammare slag än en begravning”, förklarar Kenneth Nielsen.

Svärdet bär spår av strid

Under stora delar av 1300-talet var Danmark pantsatt till grevar i Holstein, vilket resulterade i inbördeskrigsliknande tillstånd. Det kan ha varit dessa maktstrider som ledde till att ägaren attackerades.

Ytterligare undersökningar har visat skador, som tyder på att tre–fyra slag parerades med svärdet, innan ägaren tappade det i den uppkörda sörjan utanför stadens dåvarande vall.

Nu ska det tjusiga svärdet rengöras och konserveras, innan det kommer att ställas ut på Aalborgs historiska museum.