50000 år gammal vargunge hittad i stort sett intakt

Guldgrävare har gjort ett exceptionellt fynd. En vargunge, som är så välbevarad att det fortfarande går att se päls och muskelvävnad.

Vargungen är den enda mumifierade varg från istiden som hittats.

För de flesta är Klondike i norra Kanada mest känt för stora guldfynd i slutet av 1800-talet. Nu är det dock ett annat slags skatt som dykt upp ur permafrosten. En mumifierad vargunge och en renkalv har hittats av guldgrävare utanför staden Dawson.

Exalterade forskare

Djurungarna lämnades till forskare, som genom en kol 14-analys har konstaterat att de är omkring 50000 år gamla. Det placerar dem i den senaste istiden (cirka 115000–9600 före Kristus), men trots sin ålder har de fortfarande päls, hud och muskelvävnad, vilket är ovanligt hos fossila djurfynd.

”Så vitt vi vet är det den enda ­mumifierade vargen från istiden”, säger Grant Zazula, en lokal paleontolog, som deltagit i undersökningen. Zazula hade även en kommentar till sina kollegor:

”Tidigare har vi varit lite avundsjuka på Sibirien, för det verkar som om de hittar ett nytt mammutkadaver varenda sommar”.

Spår efter bakterier

Experterna tror att vargen var i färd med att jaga renkalven, innan de båda föll ner i en grop eller en sjö och frös till is. Nästa steg för forskarna är att DNA-testa djuren i hopp om att bestämma vilka djur de kan vara släkt med. Det är inte heller osannolikt att muskelvävnaden fortfarande innehåller bakterier från den tiden.