500 år gammalt skelett hade fortfarande stövlar på

Ett mystiskt skelett har hittats i London intill Themsen. Allt organiskt material på det 500 år gamla skelettet är borta, men det har fortfarande ett par väldigt ovanliga stövlar på sig.

Skelettets position med ansiktet nedåt och en arm framför huvudet tyder på att mannen har fallit.

Under utgrävningen av en ny tunnel i London har arkeologer funnit skelettet av en man med i stort sett intakta stövlar på sig.

Undersökningar av benen visar att de hört till en man på drygt trettio år, som levde i slutet av 1400-talet. Han har levt ett hårt liv och lidit av ledbesvär och flera tidigare benbrott.

Dog med stövlarna på

Skelettet ligger med ansiktet nedåt, och därför tror forskarna att mannen av en olyckshändelse trillat i leran vid Themsens strand och inte kunnat ta sig upp igen.

Gladast blir arkeologerna av mannens stövlar. Läderstövlarna är av god kvalitet och har varit väldigt dyra på 1400-talet.

”Det är extremt ovanligt att hitta stövlar från 1400-talet – och inte minst att hitta dem på ett skelett, som har dem på sig”, säger Beth ­Richardson från det arkeologiska museet i London till tidskriften National Geographic.

De dyra läderstövlarna är fortfarande i mycket gott skick.

Ägaren kan ha varit medeltidens sopletare

Stövlarna går ända upp till låret och skulle ha varit perfekta för en så kallad mudlarker – en fattig person, som letade efter skrot i Themsens lera, när det var ebb. Hur en fattig mudlark har kommit över ett par så dyra stövlar förblir dock ett mysterium.