Atlantic Productions/Magellan
Titanic

3D-bilder avslöjar otroligt fynd i vraket av Titanic

En ubåt med 3D-kamera har finkammat vraket av Titanic och tagit 715 000 billder. De har satts ihop till en banbrytande 3D-modell med en enorm detaljgrad, som visar att skrovet innehåller en otrolig skatt.

Företaget Magellan Ltd. har tagit inte mindre än 715 000 bilder av det enorma vraket av RMS Titanic.

Det är emellertid i synnerhet en bild som har fått specialisterna bakom bilderna att spärra upp ögonen.

Bland delar av möbler, förvriden metall och annan bråte på havsbottnen syns konturen av en stor hajtand, infattad i glänsande guld.

Personerna bakom projektet tror att tanden möjligen kommer från en megalodon, en gigantisk urtidshaj, som dog ut för 3,6 miljoner år siden.

Att smycket har kunnat identifieras beror på bildernas extraordinära detaljrikedom. Ubåten har under 200 timmar fotograferat vraket av Titanic i hög upplösning och ur alla tänkbara vinklar.

Bilderna har satts ihop till en 3D-konstruktion, som visar vraket i hela dess utsträckning.

Titanic är bruten i två bitar och det finns ett åtta kvadratkilometer stort område med vrakgods mellan fören och aktern. Det har vi nu kartlagt i detalj”, berättar Richard Parkinson, chef för Magellan.

VIDEO: Se 3D-rekonstruktionen av Titanic:

Artificiell intelligens ska spåra arvingar

Den lagstiftning som omfattar vraket innebär att det inte är tillåtet att avlägsna föremål från fartyget eller den omgivande havsbottnen.

Nästa projekt för Magellan är emellertid att granska de gamla bilderna av fartygets passagerare i hopp om att identifiera ägaren till det unika smycket.

Den påkostade 3D-modellen kan dock användas för mer än att bara studera det inre av Titanic på jakt efter speciella föremål. Den kan även hjälpa historiker att lära sig mer om vad som ledde till fartygets tragiska förlisning 1912.

”Vi har fått data som ingenjörer kan använda för att undersöka mekaniken bakom olyckan och förlisningen och därmed komma ännu närmare den sanna historien om Titanic-katastrofen”, säger Titanic-experten Parks Stephenson.

VIDEO: Se det unika smycket i vraket av Titanic