University College London
Yxhuvuden

300 000 år gamla yxor utgrävda i England

Arkeologerna vet inte vad de användes till eller ens vilken tidig människoart som tillverkat dem – de verkar nämligen vara för stora för att vara praktiskt användbara.

Handyxor från stenåldern är inte direkt ovanliga i England. Trots det spärrade arkeologerna upp ögonen, när de gjorde utgrävningar inför bygget av skola i Frindsbury.

Upp ur jorden kom nämligen två gigantiska stenyxor, som är ungefär 300 000 år gamla.

Den största av yxorna är 29,5 centimeter stor – normalt klassificeras alla stenyxor över 22 centimeter som ”gigantiska” inom arkeologin.

”De här handyxorna är så stora att det är svårt att föreställa sig hur man hållit och använt dem”, förklarar arkeologen Letty Ingrey vid University College London.

”Kanske hade de inget praktiskt syfte utan en mer symbolisk funktion jämfört med andra redskap – en tydlig demonstration av styrka och kapacitet.”

Yxorna bidrar till att lösa mysterium

Genom analyser av det sediment som yxorna låg i konstaterade arkeologerna att de härrör från istiden och är 300 000–330 000 år gamla.

De hoppas nu att handyxorna kan bidra till att lösa ett mysterium.

På flera platser i England har arkeologer nämligen hittat liknande yxor, men deras funktion är fortfarande okänd. I regel hittas de i området kring Themsen och dalen Medway i England, ett område som på den tiden innehöll många floddalar och små kullar, och där det fanns gott om vilt.

”Just nu vet vi inte varför så stora redskap tillverkades, eller vilken människoart som tillverkade dem. Den här utgrävningen ger oss möjlighet att besvara dessa spännande frågor”, säger Letty Ingrey.

Arkeologerna hoppas att de enorma yxhuvudena kan ge ytterligare information om de tidiga människor som tillverkade dem.

© University College London