Penn Museum
Ishtar, gudom, Nimrud

2 800 år gammalt tempel hittat i Irak

Ett tempel vigt åt fruktbarhetsgudinnan Ishtar har hittats bland ruinerna efter den forntida staden Nimrud. Templet är en av få forntidslämningar som överlevde Islamiska statens härjningar år 2015.

År 2015 härjade den militanta islamistiska gruppen Islamiska staten den forntida staden Nimrud i Irak.

Vandalerna sprängde tusentals år gamla monument i luften eller jämnade dem med marken med bulldozrar.

När dammet lade sig var omkring 90 procent av stadens kända forntidslämningar borta.

Allt gick dock inte förlorat.

Det visar nya utgrävningar gjorda av arkeologer från University of Pennsylvania i USA. De har just berättat om fyndet av ett 2 800 år gammalt tempel i ett pressmeddelande.

Templet var tillägnat Inanna, även känd som Ishtar, kärlekens och fruktbarhetens gudinna. Inanna var den viktigaste gudomen i Assyrien, det väldiga rike vars huvudstad Nimrud då var.

I templet har forskargruppen, som även omfattar irakiska arkeologer, bland annat upptäckt en stele som visar gudinnan avbildad i en stjärnsymbol. Fyndet beskrivs som ”spektakulärt” av utgrävningsgruppens ledare, doktor Michael Danti.

Nimrud var världens folkrikaste stad

Förutom templet gräver arkeologerna även ut ett närliggande palats.

Byggnadsverket uppfördes av den assyriske kungen Adad-nirari III, som härskade åren 810–783 före Kristus.

Under utgrävningen av palatset hittade arkeologerna bland annat en rad stora stenar med namnen på Assyriens tidigare kungar.

Ishtar, gudom, Nimrud

Ishtar avbildades i en stjärna, detta som en symbol på gudinnans koppling till planeten Venus.

© Penn Museum

Från 1300-talet till 700-talet före Kristus var det assyriska riket regionens dominerande stormakt.

Under Adad-nirari hade riket sin storhetstid. Det gällde även Nimrud, som med sina 75 000 invånare var den tidens folkrikaste stad.

År 612 före Kristus förstördes emellertid staden av invaderande fiender och gick under.

Först år 1845 upptäcktes ruinerna efter Nimrud av den engelske arkeologen Austen Layard, som påbörjade utgrävningar av staden.

Över 150 år av utgrävningar spolierades dock när Islamiska staten fick kontroll över området år 2015 och systematiskt vandaliserade dels de arkeologiska resterna efter Nimrud, dels de många vackra föremålen på museerna.

År 2016 befriades staden från Islamiska staten. Forntidslämningarna som finns kvar bevakas av Iraks armé, som nu även ansvarar för att skydda det nyupptäckta templet.

VIDEO: Se Islamiska staten förstöra Iraks antika skatter

Video