1300 år gamla skelett utan fötter funna

Nya utgrävningar visar att ett sydamerikanskt folk skar ­fötterna av sina familjemedlemmar och använde dem som smycken.

Totalt sexton skelett hittades utan fötter, som avlägsnats efter döden.

Utgrävningar av en gravplats i norra Peru har gett bevis för en blodig sedvänja under moche-kulturen (100–750 e.Kr.). Totalt 23 skelett från den gamla kulturen har hittats, och 16 av dem, däribland flera barn, saknar ­fötterna.

Att skära av fötterna var en kärleksförklaring

Att skära fötterna av de döda var inte ovanligt i området på den tiden. Med nutida ögon kan sedvänjan verka våldsam, men för mochefolket var det en kärleksförklaring.

Fötterna skars i regel bort av familjemedlemmar, som gjorde smycken av benen i fötterna. Mochefolket hade inget skriftspråk, så källorna är begränsade, men arkeologerna tror att syftet med smyckena var att minnas de döda, så en kvinna kunde till exempel bära på ben från ett avlidet barn.

Matskedar gjordes av människoben

Fynden visar även att mochefolket tillverkade bruksföremål av människoben. En del av gravarna innehöll matskedar gjorda av människoben. Dessa kan ha använts i ­större ceremonier, som hyllade de döda.

Skeletten har inte daterats exakt, men forskarna tror att gravplatsen härrör från sista delen av mochekulturens existens. På gravplatsen har man nämligen även hittat nio skelett från den efterföljande chimùkulturen, som tog över efter mochekulturens kollaps i slutet av 700-talet. Chimùkulturen gav vika för inkafolket på 1400-talet.

Mochekulturens smycken inkluderade örhängen och halsband.