Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Totalt sexton skelett hittades utan fötter, som avlägsnats efter döden.

Kultur - Arkeologi

1300 år gamla skelett utan fötter funna

Nya utgrävningar visar att ett sydamerikanskt folk skar ­fötterna av sina familjemedlemmar och använde dem som smycken.

Utgrävningar av en gravplats i norra Peru har gett bevis för en blodig sedvänja under moche-kulturen (100–750 e.Kr.). Totalt 23 skelett från den gamla kulturen har hittats, och 16 av dem, däribland flera barn, saknar ­fötterna.

Att skära av fötterna var en kärleksförklaring

Att skära fötterna av de döda var inte ovanligt i området på den tiden. Med nutida ögon kan sedvänjan verka våldsam, men för mochefolket var det en kärleksförklaring.

Fötterna skars i regel bort av familjemedlemmar, som gjorde smycken av benen i fötterna. Mochefolket hade inget skriftspråk, så källorna är begränsade, men arkeologerna tror att syftet med smyckena var att minnas de döda, så en kvinna kunde till exempel bära på ben från ett avlidet barn.

Matskedar gjordes av människoben

Fynden visar även att mochefolket tillverkade bruksföremål av människoben. En del av gravarna innehöll matskedar gjorda av människoben. Dessa kan ha använts i ­större ceremonier, som hyllade de döda.

Skeletten har inte daterats exakt, men forskarna tror att gravplatsen härrör från sista delen av mochekulturens existens. På gravplatsen har man nämligen även hittat nio skelett från den efterföljande chimùkulturen, som tog över efter mochekulturens kollaps i slutet av 700-talet. Chimùkulturen gav vika för inkafolket på 1400-talet.

Mochekulturens smycken inkluderade örhängen och halsband.

Läs också:

pius xii förintelsen vatikanen
Förintelsen

Vatikanens interna uppgifter: Judarna överdriver nazistiska massakrer

2 minuter
Vapen

Italienare uppfann automatgeväret

1 minut
romerska bad i bath
Romarriket

Hur värmdes romerska bad upp?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj