Asar Studios/Imageselect

Svart mask gjorde kvinnor mer attraktiva

Rekvisitter var en vigtig del af det flirtende spil i 1700-tallets Venedig. Kvindernes påklædning var ofte sparsom, men en helt særlig maske spillede en væsentlig rolle, når mænd og kvinder kurtiserede hinanden.

När män och kvinnor kurtiserade varandra i 1600- och 1700-talets Venedig ingick rekvisita ofta i flörtandet. Kvinnor använde en så kallad morettamask, en svart mask i sammet, för att dölja sin identitet. Masken hade inga band, utan skulle hållas fast på huvudet med en knapp som hölls i munnen, så att kvinnan inte kunde prata med masken på sig.

Brystvorterne blev sminket

Masken stod i kontrast till kvinnornas kläder, som var väldigt avslöjande. Det var bland annat vanligt att sminka bröstvårtorna röda för att de skulle synas bättre genom det tunna tyget.

Mystikken virkede flirtende

Masken dolde emellertid kvinnans e­gent­li­­ga skatt, hennes ansikte, vilket gjorde henne mer gåtfull och attraktiv för männen, som var tvungna att försöka vinna kvinnans gunst utan att kunna tala med henne. Det var få förunnat att lyckas få kvinnan att ta av sin mask och därmed avslöja sig för sin kavaljer.