Vem hamnade först i elektriska stolen?

Missnöjet med långdragna, inhumana hängningar var stort i New York. En tandläkare som fascinerades av elektricitet trodde att han satt inne med lösningen.

Missnöjet med långdragna, inhumana hängningar var stort i New York. En tandläkare som fascinerades av elektricitet trodde att han satt inne med lösningen.

Scientific American, Volumes 58-59, Munn & Company, 1888, page 407/Wikimedia

Den första personen som fick den tvivelaktiga äran att avrättas i en elektrisk stol var amerikanen William Kemmler.

Han fick sin dom verkställd den 6 augusti 1890 i New York efter att ha dömts till döden för att ha yxmördat sin hustru.

Den dödliga stol som Kemmler slutade sina dagar i uppfanns av tandläkaren Alfred Southwick år 1881.

Han fick idén till en snabb, elektrisk död när han hörde en nyhet om en berusad man som omkommit omgående efter att ha rört vid en generator.

Hästar användes vid experiment med elektrisk avlivning på 1880-talet.

© New York Medico-Legal Journal

Hundar och hästar var de första offren

Otaliga djur dödades med elektricitet innan den elektriska stolen installerades i amerikanska fängelser.

Under sina inledande experiment i Buffalo i New York avlivade uppfinnaren Alfred Southwick hundratals herrelösa hundar och katter.

Senare fick mängder av hästar sätta livet till när lagstiftarna försökte komma fram till rätt dos elektricitet för avrättningar.

Efter ett antal experiment konstruerade Southwick historiens första elektriska stol genom att kombinera sin nyfunna fascination för elektricitet med en tandläkarstol.

Southwicks uppfinning damp rakt ner i en hätsk debatt om dödsstraffet i 1880-talets USA.

I flera delstater hade man upplevt utdragna, plågsamma hängningar. Motståndet mot hängningar var så stort att myndigheterna sökte nya, humanare metoder för avrättning.

År 1886 tillsatte delstaten New York en kommission för att utreda alternativen till hängning och valet föll på Southwicks idé.

Den 1 januari 1889 blev New York den första amerikanska delstaten som beslutade att dödsdömda skulle avrättas i elektriska stolen.