Adam H T Geelle
Garissa Universitet

Var inträffade den dödligaste masskjutningen i historien?

Tidigt på morgonen den 3 april 2015 tränger fem beväpnade män sig in på ett universitet i Kenya, där flera hundra studerande ligger och sover i salar. Strax därefter börjar de skjuta.

Den masskjutning – utförd av civila mot civila – som har krävt flest liv ägde rum i Kenya den 3 april 2015.

Fem tungt beväpnade män tog sig in på universitetsområdet i staden Garissa, där de sköt ihjäl 148 personer och sårade 79.

Gärningsmännen uppgav att de utförde dådet i den somaliska terrorgruppen al-Shababs namn och enligt ögonvittnen var de specifikt ute efter kristna studerande och anställda.

VIDEO: Ögonvittne berättar om angreppet

Myndigheterna missade varningar

Innan attacken ägde rum betraktades Garissa som ett av de säkraste områdena i Kenya, eftersom staden hyser både en stor polisstyrka och flera militära kaserner.

En del källor uppger att myndigheterna förvarnats om att ett universitet i landet skulle kunna komma att utsättas för ett terrordåd. Dagarna före attacken fick myndigheterna dessutom tips om att misstänkta personer hade iakttagits på flera platser i Garissa – bland annat vid universitetet.

Trots det blev både polisen och militären tagna på sängen, när män beväpnade med automatkarbiner och sprängladdningar angrep Garissas universitet klockan 05.30 den 3 april 2015.

Garissa Universitet

Universitetet i den kenyanska staden Garissa utsattes 2015 för ett synnerligen blodigt terrordåd.

© Adam H T Geelle

Terrorgrupp tog på sig ansvaret

Enligt ögonvittnen tvingade förövarna ut omkring 700 studerande från universitetets sovsalar och beordrade dem att lägga sig på marken med ansiktet nedåt.

Därefter började männen skjuta de studerande. Vittnen berättar att terroristerna frågade ungdomarna om deras religion och lät muslimerna leva, medan de kristna blev skjutna.

När säkerhetsstyrkor intog universitetet efter 15 timmar hade attacken krävt 148 offer, och de fem gärningsmännen var också döda. Dagen därpå tog terrorgruppen al-Shabab, som har kopplingar till al-Qaida, på sig ansvaret för attacken.

LÄS OCKSÅ: Skolskjutningar – historien upprepar sig i dubbel fart