Wikimedia

Usama bin Ladin: Från rikemansbarn till superterrorist

Usama bin Ladin föddes in i en av Saudiarabiens rikaste familjer. Men Usama bin Laden valde bort sin angenäma tillvaro och fann meningen med livet i ett blodigt korståg mot USA och var i slutet av sitt liv en av världens mest jagade män.

Den 10:e mars 1957 fick familjen bin Ladin i Riyadh i Saudiarabien tillskott. Pojken fick namnet Usama bin Ladin och föddes med särskilt fördelaktiga ekonomiska villkor. Ingen kunde då föreställa sig att Usama bin Ladin 54 år senare skulle skjutas till döds i ett enkelt hus i Pakistan och att nyheten om hans död skulle leda till jublande människor på USA:s gator.

Usama bin Ladins pappa Muhammed bin Ladin föddes in i en fattig familj i Jemen som senare emigrerade till Saudiarabien. Där blev han affärsman och startade en byggfirma. Fadern lyckades så bra att familjen bin Ladin blev Saudiarabiens rikaste ickekungliga familj.

År 1956 gifte sig den ca 50-åriga patriarken med en vacker 14-årig syrier, Alia Ghanem. Året därpå födde hon Muhammeds 17:e son, Usama.

Då Muhammed bin Ladin kom över pengar gifte han sig. Om och om igen. Han hade hela 22 hustrur och tillsammans födde de 54 barn.

Då Usama bin Ladin var 13 år gammal dog hans far i en flygkrasch när han var på väg till sitt 23:e bröllop. Fyra år senare giftes den 17-åriga Usama bin Ladin bort till sin första av totalt fem fruar som födde honom fler än tjugo barn.

Unga Usama bin Ladin ville bli affärsman

I Usama bin Ladins ungdom såg det ut som att han skulle gå i sin fars fotspår. Han blev affärsman och tog en universitetsexamen i ekonomi och offentlig administration vid universitetet i Jeddah. Men under denna tid väcktes Usama bin Ladins politiska medvetenhet i och med Sovjetunionens ockupation av Afghanistan år 1979.

Usama bin Ladin nöjde sig till en början med att ge ekonomiskt stöd till den afghanska Mujahedins kamp mot ockupationsmakten, men under 1980-talet blev han mer och mer direkt involverad i kampen.

Först etablerade han gästhus som gav soldater på väg mot slagfältet logi och senare anlade han sex träningsläger på afghansk mark. Gästhuset och lägren kallade han tillsammans al-Qaida som betyder "basen" på arabiska.

Usama bin Ladin landsförvisades

Usama var långt ifrån ensam om att stötta kampen mot de sovjetiska trupperna. Också den saudiarabiska och den pakistanska regeringen stöttade kampen och de islamistiska upprorsrörelserna understöddes också av USA. Det gav resultat och år 1989 drog Sovjet tillbaka sina trupper från Afghanistan.

Usama bin Ladin stred för al-Qaida mot ryssarna i Afghanistan.

© RV1864/Flickr

Men freden var en besvikelse för Usama bin Ladin som inte kände att hans insats i kriget fick nog uppmärksamhet. Samtidigt lät Saudiarabien en halv miljon amerikanska soldater beskydda det saudiska kungahuset som hotades på grund av Kuwaitkriget mot Irak.

Usama bin Ladin som själv hade ställt sina soldater till Saudiarabiens förfogande såg de amerikanska soldaternas närvaro på helig arabisk jord som förräderi och uttalade sig flera gånger mot den saudiarabiska ledningen.

Uttalandena fick år 1991 den saudiarabiska regeringen att frånta Usama bin Ladin sitt medborgarskap, frysa hans tillgångar och landsförvisa honom. Härefter bosatte Usama bin Ladin sig i Sudan, varifrån han fortsatte styra al-Qaida.

LÄS MER: 9/11: Terrorattacken som förändrade världen

Usama bin Ladin och kriget mot imperiet

I februari 1996 skrev Usama bin Ladin och en annan terroristledare under en "fatwa", ett religiöst uttalande, som förklarade att det var muslimers heliga plikt att döda amerikaner och deras allierade för att befria de heliga städerna Mekka och Jerusalem från icke-muslimer.

Fem månader senare, i augusti 1996, förstörde en bomb en amerikansk militärbyggnad i Khobar, Saudiarabien och 19 amerikanska medborgare dog.

Angreppet på Khobar drabbade inte enbart amerikanerna utan även flera hundra civila av olika nationaliteter.

© DoD photo, #960626-N-00000-002

Två år senare krävde ett bombdåd mot amerikanska ambassader i Nairobi och Dar-Es-Salaam 224 människoliv, huvudsakligen afrikaner.

Egyptiska islamiska jihad, en central del av al-Qaida, hade kopplingar till attentatet och Usama bin Ladin sattes på FBI:s lista över de tio mest efterlysta i världen. Sudan bad Usama bin Ladin lämna landet och han reste till Afghanistan där han fick talibanernas beskydd och fortsatte att upprätta träningsläger och utveckla sitt nätverk.

INTERVJU – Hör varför Usama bin Ladin hatade USA:

Video

Usama bin Ladin och tvillingtornen

Den 11:e september 2001 föll 2 996 människor i USA offer för historiens hitintills blodigaste terrorattack och redan samma dag inledde den amerikanska underrättelsetjänsten CIA jakten på Usama bin Ladin och al-Qaida.

Usama bin Ladin nekade till inblandning men CIA påstod sig ha säkra bevis för att Usama bin Ladin bl.a. hade gett grönt ljus till och finansierat attackerna som planlagts av Sheikh Mohammed – som också var hjärnan bakom en attack mot World Trade Center år 1993 som kostade sex människor livet.

USA:s regering krävde att Afghanistan skulle lämna ut Usama bin Ladin men talibanerna vägrade så länge de inte fick konkreta bevis för att Usama bin Ladin faktiskt låg bakom attackerna.

USA avvisade kravet som förhalande och den 7:e oktober 2001 gick amerikanska styrkor in i Afghanistan. Kriget fick namnet "Operation Enduring Freedom".

År 2014 började amerikanerna dra sig tillbaka från Afghanistan men USA och NATO, som gick in i kriget år 2003, hade fortfarande kvar trupper för att skapa ro i det mycket instabila landet.

Det uppskattas att ca 21 000 civila afghaner dödades i kriget, främst av talibanerna. Andra följder av kriget som matbrist och avsaknad av vård har kostat uppemot 360 000 civila afghaner livet.

UA 175 World Trade Center

Usama bin Ladin misstänktes omedelbart för att stå bakom angreppet på World Trade Center.

© Wikimedia/Robert J. Fischer/Flickr

Först år 2004 erkände Usama bin Ladin i en videoinspelning att han varit inblandad i attackerna den 11:e september.

Flera kritiska journalister menar att Usama bin Ladin erkände kopplingar till 9/11 för att få uppmärksamhet, inte för att han faktiskt var involverad. I tidigare uttalanden hyllade bin Ladin attackerna och lovprisade terroristerna som låg bakom, men nekade själv till inblandning.

Usama bin Ladins sista uttalande via videoinspelning offentliggjordes år 2010. Här avstod han från sina vanliga hot om död och förödelse mot USA och kritiserade istället de industrialiserade länderna för att inte göra något åt klimathotet.

Usama bin Ladins död

Den 1:a maj 2011 bröt amerikanska SEALS sig in i Usama bin Ladins gömställe i Abbottabad i Pakistan där de sköt honom till döds. Enligt den officiella versionen var mordet på bin Laden resultatet av många års gediget undersökningsarbete.

De amerikanska specialtrupperna hade fått order om att ta Usama bin Ladin död eller levande men tog inga risker och sköt den obeväpnade Usama bin Ladin och fyra andra av husets 22 boende, tre män och en kvinna.

Kritiska röster har ifrågasatt denna version, bland annat den respekterade grävande journalisten Seymour Hersh som legat bakom flera spektakulära avslöjanden. Han beskrev år 2015 ett helt annat händelseförlopp i en artikel.

Han argumenterar med hjälp av en rad amerikanska och pakistanska underrättelsekällor för att Usama bin Ladin hade varit i de pakistanska myndigheternas förvar i åratal då han dödades av de amerikanska specialstyrkorna.

Mordet på Usama bin Ladin var enligt Hersh inte resultatet av amerikanskt underrättelsearbete utan en sorts kohandel som ingåtts efter att en tidigare pakistansk underrättelseagent vänt sig till CIA för att få del av det enorma pris som satts på Usama bin Ladins huvud.

Därför avslöjade agenten att Usama bin Ladin hölls fången av de pakistanska myndigheterna i ett hus i Abbottabad.

Usama Abottabad compound

Det så kallade compound i Abottabad, där Usama bin Ladin dödades.

© Sajjad Ali Qureshi

USA:s regering har avvisat Hershs historia som rent påhitt men Hershs version förmår ändå förklara flera egendomligheter i den officiella versionen. Bland annat hur amerikanska specialstyrkor kunde tränga in på pakistanskt territorium utan myndigheternas vetskap och varför Usama bin Ladin befann sig i Abbottabad som ligger i ett centralt område i Pakistan, endast elva mil från huvudstaden Islamabad, istället för att hålla sig gömd i bergen där det skulle vara otroligt svårt att hitta honom.

Men oavsett hur Usama bin Ladin dog och hur mycket han egentligen hade att göra med 9/11 fick nyheten om hans död tusentals amerikaner att fira ute på gatorna. USA hade fått sin hämnd.