World History Archive/Imageselect & Shutterstock
bin Ladin, tidskrifter och läsk.

Tio saker du inte visste om Usama bin Ladin

De flesta känner Usama bin Ladin som den islamistiske terrorledaren som stod bakom attacken mot World Trade Center. Som privatperson var Usama en krävande far, som gärna drack Coca-Cola.

År 1988 grundade Usama bin Ladin terrorgruppen al-Qaida (Basen), som skulle bekämpa islams fiender överallt i världen.

Usama bin Ladin betraktade det kapitalistiska USA som sin största fiende, och från slutet av 1990-talet stod han bakom flera terrordåd, som skulle provocera amerikanerna till öppet krig i Mellanöstern.

Usama bin Ladin hoppades att detta krig skulle tömma den amerikanska statskassan och tvinga USA på knä.

Kostsam invasion

Först med angreppet på World Trade Center i New York 2001 lyckades bin Ladin med sin plan. USA:s president George Bush såg attacken som en krigsförklaring och gav order om en invasion av Afghanistan, där al-Qaida hade sin bas.

Kriget blev en kostsam affär. I slutet av 2020 hade kriget kostat 987 miljarder dollar – och dessutom hade mer än 3 500 soldater från olika västländer mist livet.

Men Usama bin Ladins dröm om att se USA förblöda i Afghanistans berg slog aldrig in – och den 2 maj 2011 förändrades allt.

Usama bin Ladin framför lågor.

Syftet med Usama bin Ladins terrordåd var att dra in USA i ett långt utnötningskrig i Mellanöstern.

© World History Archive/Imageselect & Shutterstock

Två Black Hawk-helikoptrar flög under radarn och anlände till bin Ladins bas i staden Abbottabad i Pakistan. Soldater ur specialstyrkan Navy SEAL stormade gömstället och sköt ihjäl Usama bin Ladin.

Operationen satte punkt för al-Qaida-ledarens liv – ett liv fullt av gåtor och motsättningar som nog överraskar de flesta. Här har vi samlat tio av de mest överraskande uppgifterna om Usama bin Ladins liv.

1. Familjens patriark fick massor av barn

Usama bin Ladin var son till den förmögne saudiske byggentreprenören Mohammed bin Ladin. Han var gift 22 gånger, och fick sammanlagt 54 barn. Usama gick i sin fars fotspår. Som vuxen tog han minst fem fruar och fick 20–24 barn.

2. Terrorledaren hade bensin i blodet

Guldfarvet Mercedes.
© Stahlkocher

Den saudiske rikemanssonens tillvaro var i allmänhet ganska blygsam, men när han ville koppla av tog han en tur i sin guldfärgade Mercedes. Usama bin Ladin körde långt ut i öknen, där han kunde trycka gasen i botten.

3. Givmildhet räddade liv

Under Sovjetunionens ockupation av Afghanistan från 1979 till 1989 upprättade bin Ladin läger för flyktingar och sårade krigare. I lägren delade han ut mat och pengar till de nödställda, och han blev känd som ”den barmhärtige samariern”.

4. Bruce Lee var idolen

Bruce Lee slår man.

I början av 1970-talet var Bruce Lee ett av de hetaste namnen i Hollywood. Han avled 1973 under en affärsresa till Hongkong.

© Golden Harvest Group/Imageselect

Enligt en granne till familjen bin Ladin i Jedda i Saudiarabien, Khaled Batarfi, var Bruce Lee den unge Usamas store idol. När filmer med den kinesisk-amerikanske kampsportsexperten visades satt den unge pojken bänkad.

5. Mamman betydde allt

I barndomsåren var Usama inte den kylige och beräknande ledare som han senare blev. Han var snarare en känslig pojke, som tyckte om att smeka sin mammas fötter. Usama hade till och med svårt att sova om han visste att hans mor var bekymrad.

6. Såg västernfilmer på tv

Män med cowboyhattar.

När den sympatiska familjen Cartwright tonade fram i västernserien “Bonanza”, satt unge Usama som klistrad vid tv:n.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Under sin uppväxt tyckte Usama om att titta på amerikanska västernserier som ”Bröderna Cartwright” och “Fury” på tv. Som vuxen gick han ofta omkring med en bredbrättad cowboyhatt. Han hoppades att hatten skulle dölja honom för USA:s drönare och satelliter.

7. Längden gjorde honom bra på sport

Usama bin Ladin älskade att spela fotboll och volleyboll. Han ville emellertid spela i byxor med långa ben, eftersom han ansåg att shorts var oanständiga. Med sina 198 centimeter hade bin Ladin en fördel i framför allt volleyboll.

8. Solrosor skulle bli störst i världen

Två solrosor.

Usama bin Ladin påstod att han odlat fram världens största solrosor, och att de borde kommit med i Guinness rekordbok.

© Shutterstock

Trots att Usama bin Ladin växte upp i en ökenstat hade han gröna fingrar. Under sin vistelse i Sudan experimenterade han med genmodifiering i ett försök att få fram världens största solros – en av hans älsklingsblommor.

9. Porr hittades efter avrättningen

När en amerikansk insatsstyrka år 2011 stormade bin Ladins gömställe i Pakistan och dödade honom, gjorde de en överraskande upptäckt i form av porrfilmer. En hypotes är att han dolde hemliga meddelanden i filmerna, som han skickade till sina underhuggare.

10. Läsk från USA släckte törsten

Burkar med Coca Cola och Pepsi.

Usama bin Ladin tyckte om Coca-Cola och Pepsi – två av de mest klassiska varumärkena från ärkefienden USA.

© Shutterstock

När bin Laden skulle släcka törsten sträckte han sig ofta efter en burk Pepsi eller Coca-Cola. Det påstår i alla fall två lokala pakistanier, som handlade mat och dryck åt al-Qaida-ledaren under åren före hans död.