Terror i hjärtat av Mekka

Den nu döde al-Qaida-ledaren Osama bin Laden var inspirerad av Juhaymana al-Otaibi, som låg bakom ett terrordåd i Mekka år 1979. Angreppet blev startskottet för en internationell jihad.

År 1979 ockuperas den stora moskén i Mekka av muslimska terrorister. I 14 dagar är den heliga byggnaden skådeplats för ett gastkramande drama, som får regimen i Saudiarabien att vackla.

Kungafamiljen i Saudiarabien har knutit starka ekonomiska och politiska band med västvärlden. Samarbetet väcker missnöje bland grupper som vill ha en mer konservativ, religiös regim.

Omkring 500 terrorister ockuperar islams viktigaste moské, den stora moskén i Mekka. Efter två veckors kamp lyckas saudiska soldater besegra terroristerna med hjälp av franska elittrupper.

Striderna inspirerar en mängd islamistiska funda­men­talister, som under åren därefter genomför flera terrordåd.

Terroraktion blev startskottet för en internationell jihad

Juhaymans angrepp på den heliga moskén slutade som ett stort fiasko. Trots det blev terroristledaren en förebild för otaliga islamistiska terrorister.

Åtskilliga aktioner under de senaste decennierna har hämtat inspiration från ockupationen 1979 eller ur de skrifter som Juhayman hann ge ut före sin död.

En av Juhaymans mest framträdande beundrare var den nu avlidne al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin. I kraftfulla ordalag kritiserade han den saudiska kungafamiljen för angreppet på moskén i Mekka och kallade terroristerna ”sanna muslimer”, som ”inte gjort sig skyldiga till något brott”.

Enligt vissa historiker var just Juhaymans tankar kring ett heligt krig en bidragande orsak till att terrornätverket al-Qaida bildades.

Historikerna hävdar också att Juhaymans tankar spelade en avgörande roll vid mordet på Egyptens president Anwar Sadat år 1981.

Attentatet utfördes av Khalid al-Islambouli, som tidigare samma år hade fått exemplar av Juhaymans skrifter av sin bror Shawqi.

Motivet till mordet sägs ha varit att Sadat förrådde islam. Shawqi anslöt sig senare till al-Qaida och påstås ha deltagit i flera terroraktioner i bland annat Pakistan och Ryssland.

Juhayman har fortfarande kopplingar till terrordåd: år 2005 sprängde sig en självmords­bombare i luften vid Palestine Hotel i Bagdad. Terroristen använde sig av täcknamnet Juhayman.