”Nu mosar vi dem, nu är det inte roligt längre”, dundrade prins Heinrich XIII i ett avlyssnat telefonsamtal i början på sommaren. Det skriver tidningen Der Spiegel.
Den 71-årige tyske adelsmannen från släkten Reuss har haft en central roll i planerna för en kupp mot den tyska demokratin. Planen var att han efter kuppen skulle installeras som tyskt överhuvud.
För den maktlystne prinsen ligger regerandet i blodet.
Prins Heinrich drömmer sig tillbaka till en furstlig tid
Släkten Reuss har anor sedan 900-talet. Sedan dess har släkten regerat det lilla furstendömet Reuss i landsdelen Thüringen i östra Tyskland.
Prins Henrich XIII är barnbarn till furstendömet Reuss siste regent Heinrich XXVII.
I släkten Reuss är det en tradition att döpa alla pojkar till Heinrich. Samtidigt får de ett nummer, så att det går att skilja dem åt. Anledningen till att prins Heinrich XIII har ett lägre nummer än farfadern Heinrich XXVII är att nummerordningen enligt familjetraditionen börjar om från början vid varje sekelskifte.
Heinrich XXVII blev efter första världskriget och det tyska kejsardömets kollaps tvungen att abdikera och ge upp sitt lilla rike.
”Det skedde på grund påtryckningar utan fog, som en konsekvens av första världskriget, som bevisligen utlöstes av främmande makter”, konstaterade prins Heinrich XIII i ett tal 2019.
Han lyfte fram rikets låga skattesats och dess blomstrande huvudstad Gera, som förföll efter 1918.
”Fram till dess var allt bra i riket, som regerades av familjen Reuss, och människor hade lyckliga liv. Administrationen var överskådlig och transparent. Om det fanns ett problem gick man till prinsen. Vart går man i dag? Vem ska man vända sig till i dag? Till sin representant i delstaten, förbundsdagen eller i EU-parlamentet? Lycka till!” sa prins Heinrich sarkastiskt.
🎬 Se Heinrich XIII lovprisa monarkin:
Fursten kämpar för sitt arv
Enligt egen uppgift har prins Heinrich drivit 180 rättsprocesser mot olika instanser i Tyskland för att få tillbaka slotten, landområdena och konstskatterna.
Efter andra världskriget konfiskerades alla adliga egendomar av DDR:s kommunistiska regim. Rättsprocesserna gav inte det resultat som Heinrich ville, men han har lyckats köpa tillbaka familjens gamla jaktslott Waldmannsheil, där han gärna tillbringar sina helger.
Till vardags bor prinsen i en penthouse-lägenhet i finansstaden Frankfurt am Main med sin 39-åriga sambo Vitalia. Enligt de tyska myndigheterna har hon försökt etablera kontakt till Ryssland, men det tycks inte ha lyckats. Sina pengar har prinsen tjänat på fastighetsaffärer.
Prins Heinrich har för länge sedan brutit med sin familj, som tagit avstånd från honom.