Paris har alltid varit mål för terror

Fredagens terrorangrepp i Paris är bara det senaste i en lång rad blodiga attacker i den franska huvudstaden. För historiskt sett har Kärlekens stad ofta varit ett mål för fanatiker som har velat sätta blodiga avtryck i historieböckerna.

1800: Rojalister

Den militanta gruppen Chouanerna försökte i december 1800 att döda den Frankrikes förste konsul, Napoleon Bonaparte.

Chouanerna ville återinföra monarkin som hade avskaffats under franska revolutionen 1789, och såg Napoleon som ett allvarligt hot mot deras plan. När Napoleon var på väg till operan i sin kungliga vagn, exploderade en stor tunna fylld med krut och järnbitar på vägen.

Napoleon slapp undan helt oskadd, men explosionen dödade åtta personer och sårade 60.

1835: Republikaner

Småsvindlaren Giuseppe Mario Fieschi och hans kompis Pierre Morey beslöt 1831 att mörda Ludvig Filip I av Frankrike. Mordvapnet var ett hemmagjort maskingevär som bestod av 25 gevär som hade satts ihop.

När kungen i juli 1835 korsade Boulevard du Temple i Paris under en procession, avfyrade Fieschi sitt supervapen – och träffade i stort sett alla utom kungen. Bland de sårade fanns 18 soldater som miste livet, och Fieschi själv, som blev allvarligt skadad.

När han hade återhämtat sig halshöggs han i giljotinen.

1894: Anarkister

I februari 1894 detonerade anarkisten Émile Henry en bomb på ett kafé på en parisisk tågstation för att hämnas avrättningen av en annan anarkist, som året innan hade genomfört en bombattack mot en grupp politiker. Bomben dödade en person och skadade 20.

Under rättegången tog Henry också på sig ansvaret för en rad andra bombattacker i Paris – bland annat en attack 1892, som hade dödat fem poliser.

Henry avrättades i giljotinen i maj 1894. Hans sista ord var ”Var modiga, kamrater! Leve anarkismen!”

1935–37: Fascister

Den fascistiska, anti-kommunistiska gruppen La Cagoule spred skräck både i Paris och andra franska storstäder med en lång rad bombattacker och attentat mot politiker på vänsterkanten.

La Cagoule låg bland annat bakom mordet på den sovjetiske journalisten och ekonomen Dimitri Navachine och de två socialistiska bröderna Nello och Carlo Rosselli. Enligt en del historiker skedde morden på Rosselli-bröderna på direkt order från Italiens fascistledare Benito Mussolini.

I november 1937 infiltrerades gruppen av polis och upplöstes, medan planerna på att störta den franska regeringen pågick.

1950- och 1960-talen: ANB

Mot slutet av 1950-talet och på 1960-talet genomförde den militanta gruppen Algeriets Nationella Befrielsefront (ANB) flera angrepp mot poliser i Paris.

ANB kämpade för ett oberoende Algeriet, som vid den här tiden var en fransk koloni. I september 1958 försökte gruppen mörda den franska informationsministern Jacques Soustelle, som var övertygad motståndare mot algerisk självständighet.

Totalt 4 000 personer dödades i Frankrike i händelser som hade koppling till ANB.

1974–1983: Schakalen

På 1970- och 1980-talen lämnade den venezuelanske terroristen Ilich Ramírez Sánchez – även känd som ”Carlos” eller ”Schakalen” – ett blodigt spår av död och förstörelse genom Paris.

Schakalen Carlos var medlem i Folkfronten för Palestinas Befrielse (PFLP) och låg bland annat bakom flera bilbombsattacker mot franska tidningar som hade stämplats som pro-israeliska. Andra av Carlos aktioner omfattar en handgranatsattack mot en restaurang, två bombangrepp mot höghastighetståg, samt två misslyckade angrepp mot israeliska passagerarplan.

Schakalen arresterades 1994 och sitter nu bakom lås och bom i Paris.

1978: Libanons söner

Tre beväpnade män öppnade eld mot passagerarna i avgångshallen på Paris-Orly-flygplatsen. Passagerarna väntade på att gå ombord på ett israeliskt Ei Al-plan. Attacken resulterade i fyra döda och fem sårade. En okänd grupp, som kallade sig ”Libanons söner”, tog på sig ansvaret för attacken.

1983: ASALA

Den armeniska terrorgruppen ASALA genomförde ett bombangrepp mot Turkish Airlines kontor i Paris-Orly-flygplatsen. Åtta dödades och 50 sårades. ASALA utförde fler attacker mot turkiska mål, som sammanlagt dödade nästan 50 civila.

Målet med angreppen var att tvinga Turkiet att erkänna det armeniska folkmordet som hade kostat 1,5 miljoner armeniska liv under första världskriget.

1990-talet: GIA

År 1992 avbröt Algeriets militär, som stöddes av Frankrike, ett nationellt val som det partiet Islamiska räddningsfronten såg ut att vinna.

Militärkuppen ledde till en rad attacker av den militanta gruppen Armed Islamic Group (GIA). Bland annat kapade gruppen ett passagerarplan i den algeriska huvudstaden Alger för att flyga det in i Eiffeltornet i Paris. Men när planet mellanlandade i Marseille för att tanka stormade franska antiterrorstyrkor planet och dödade flygkaparna.

Under åren som följde försökte GIA flera gånger attackera Paris och försökte bland annat bomba den ikoniska Triumfbågen och flera tågstationer.

2015: Al-Qaeda

Två beväpnade män med anknytning till terrorgruppen Al-Qaeda på den Arabiska halvön angrep satirtidskriften Charlie Hebdos kontor i Paris. Terroristerna dödade tolv personer varav de flesta var tidskriftens redaktionella medarbetare.

Ett par dagar efter angreppet genomförde en tredje terrorist – som till synes stod i maskopi med Charlie Hebdo-terroristerna – en ny attack. Han dödade en polis innan han tog kunderna i en stormarknad till gisslan. Terroristen och fyra i gisslan dödades när franska antiterrorförband stormade stormarknaden.