Bridgeman
Massakern i München

Hur många miste livet i massakern under OS år 1972?

Mitt i natten den 5 september 1972 väcks den israeliska OS-truppen av beväpnade män. Snart badar de olympiska spelen i München i blod.

Den israeliske brottningsdomaren Yossef Gutfreund har just väckts av ett rasslande ljud vid hotelldörren. Klockan är halv fem på morgonen den 5 september 1972 och nu försöker han desperat väcka de övriga israeliska OS-deltagarna i rummet. Utanför står en grupp beväpnade män som är i färd med att dyrka upp dörren.

Den 195 centimeter långe brottningsdomaren kastar sig mot dörren för att hålla ute de beväpnade männen, men de lyckas ta sig in på hotellrummet och en kort tid senare har elva israeler tagits som gisslan.

Terrorister skulle skjuta gisslan

De beväpnade männen var medlemmar av den palestinska terrororganisationen Svarta september och nu hade de tagit den blodiga kampen mellan palestinier och israeler från Mellanöstern till de olympiska spelen i München.

Terroristerna krävde bland annat att 235 palestinska fångar skulle släppas ur israeliska fängelser. Om deras krav inte uppfylldes skulle de skjuta personer ur gisslan med jämna mellanrum.

Terrorist

Beväpnade och maskerade terrorister dödade hela den israeliska gisslan.

© CNN

Gärningsmän släpptes fria

Under det följande dygnet förhandlade de tyska myndigheterna intensivt med terroristerna. Till slut tvingades myndigheterna gå med på att ordna ett plan som kunde flyga gärningsmännen och gisslan till Egypten.

På flygplatsen försökte sig den tyska polisen på en katastrofal räddningsinsats, som slutade med att alla i gisslan, fem terrorister och en polis dödades, totalt 17 personer.

Tre av terroristerna togs till fånga, men en månad senare släpptes de fria i en fångutväxling efter att Svarta september kapat ett tyskt flygplan och hotat att spränga det i luften.

LÄS MER: Münchenmassakern gjorde OS till en mardröm