Bomben lade marinkårens byggnad i ruiner. Sökandet efter överlevande blev en kamp mot klockan.

Hizbullah inledde självmordsbombarens era

I oktober 1983 kör en leende man in en lastbil i den amerikanska marinkårens byggnad i Beirut. En sekund senare utplånas byggnaden i en enorm explosion. Bakom angreppen ligger en okänd milis som senare tog namnet hizbullah – Guds Parti.

Hizbullah bombade USA:s marinkår

Självmordsbombarens era inleddes den 23 oktober 1983, när en lastbil med nästan sex ton sprängmedel av typen PETN exploderade mitt inne i den betongbyggnad i Libanons huvudstad Beirut där USA:s marinkår höll till. Spängkraften motsvarade kraften i explosionen 9,5 ton trotyl och var så kraftig att lastbilen och föraren förångades och hela byggnaden lyftes nästan en halvmeter från markytan. Explosionen var enligt FBI en av de kraftigaste icke-atom-explosioner som någonsin registrerats.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

241 soldater dödades av Hizbullah


När explosionen inträffade låg över 350 amerikanska soldater och sov i byggnaden. I en kapplöpning med tiden försökte räddningsarbetare desperat att gräva sig ned till offren som låg djupt nere under miljontals ton betong. För många kom hjälpen alldeles för sent och sammanlagt 241 soldater dog.

Hizbullah växte sig inflytelserikt


Tragedin tvingade USA:s president Reagan att beordra marinen att lämna Libanon. En dittills helt okänd libanesisk milis låg bakom angreppet. Milisen tog senare namnet Hizbullah och blev den starkast icke-statliga militärorganisationen i världen.

Kanske är du intresserad av...