Public domain

Frankrike lämnar ut Röda brigader

Efter 40 år i exil lämnas sju italienska terrorister nu ut. Under 1970-talet begick Röda brigaderna många grova brott.

Sju terrorister som dömts i sin frånvaro kommer att lämnas ut till Italien. Där dömdes de för flera decennier sedan för bland annat mord under vad italienarna kallar blyets år – perioden från 1969 till 1980, då Italiens vänster- och högerflyglar stred mot varandra.

På 1980-talet gav Frankrikes socialistiske president François Mitterrand italienska vänsterextremister lov att söka skydd på den franska sidan av gränsen. Somliga av dessa var medlemmar av terrorgruppen Röda brigaderna.

Amnestin gavs på villkor att extremisterna inte fortsatte med sin verksamhet, och att de inte dömts för några allvarliga brott i en italiensk domstol. Men i realiteten fick alla gå i exil – oavsett vilka brott de hade begått.

Sedan dess har Frankrikes skyddande av italienska terrorister varit en källa till konflikt mellan länderna.

© Flanker

66-årig terrorist utlämnas

Under president Macron har Frankrike bytt fot. Nyligen slog fransk polis därför till och grep sju medlemmar av Röda brigaderna och Lotta Continua (Kampen fortsätter). De var dömda för bland annat mord, kidnappning och vapensmuggling.

En av de sju var Marina Petrella (66 år), som på nyårsafton 1980 mördade chefen för Roms poliskår. Italienska politiker jublar över gripandet.

”Minnet av de barbariska handlingarna lever kvar hos italienarna”, sa premiärminister Mario Draghi.