Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

World Trade Center i brand

9/11: Terrorattackerna den 11:e september 2001

Den 11:e september 2001 drabbas USA av historiens blodigaste terrorattacker med nästan 3 000 döda. 19 terrorister, fyra passagerarflyg och en plan så vansinnig att terrorattackerna den 11:e september, som blir kända som 9/11, aldrig kommer att glömmas.

Wikipedia

11:e september 2001 kl. 08:00. Sensommarvädret är ovanligt fint denna septemberdag. De många pendlarna som myllrar mot Manhattan möts som vanligt av den karaktäristiska stadssiluetten med tvillingtornen som högsta punkt, innan de tar sig över de många broarna och tunnlarna som förbinder New Yorks hjärta med fastlandet.

Men 11:e september 2001 blir inte som vilken dag som helst. Om några få timmar kommer sensommardagens skönhet drunkna i rök och ruiner. Och angreppet, som får namn efter datumet 9/11, etsar sig fast i amerikanernas medvetande.

Samtidigt, högt uppe i luftrummet, reser sig tre män ombord på American Airlines flyg nr 11 mot Kalifornien och terrorangreppet 9/11 är igång. Männen dödar två besättningsmedlemmar och rör sig mot cockpiten. Några minuter senare har de totalt fem terroristerna tagit kontroll över planet.

Kapningen blir känd kl. 08:19 då flygvärdinnan Betty Ong ringer till flygbolaget. Samtidigt håller 15 andra terrorister på att stiga ombord på tre andra plan på den amerikanska östkusten. Dessa plan ska också till Kalifornien.

Tanken är att att flygplanens bränsletankar ska fungera som brandbomber, men just hur effektiva de visar sig vara i 9/11-angreppet kommer överträffa terroristernas vildaste förväntningar.

9/11 kl. 08:45: Flyg nr 11 träffar norra tornet

Kl. 08:44 tar American Airlines emot ännu ett samtal från flyg nr 11, denna gång från flygvärdinnan Amy Sweeney som berättar att hon kan se byggnader och vatten. Hennes sista ord är "Gud, vi flyger alltför lågt". Så bryts samtalet plötsligt. Terroristerna har flugit in passagerarplanet i World Trade Centers norra torn.

Planet har lämnat ett gapande hål mellan 93:e och 97:e våningarna och en våldsam brand bryter ut. Alla 95 personer ombord på planet dör direkt, liksom de som befinner sig där planet träffar tornet.

Samtidigt sitter hundratals människor fast på tornets översta våningar, utan möjlighet att komma undan det glödheta, brinnande infernot. Under de följande timmarna ser chockerade åskådare på medan mellan 100 och 250 personer hoppar ut i döden från tornet.

Några minuter senare rapporterar medierna att ett mindre flygplan kört in i det norra tornet, i vad som förmodas vara en olycka. Ännu har ingen livlig fantasi nog att förställa sig att det rör sig om ett terrorangrepp och ett stort kommersiellt passagerarplan.

Samtidigt tar United Airlines emot ett samtal från en besättningsmedlem på United Airlines flyg nr 175 som berättar att planet kapats och att bägge piloter och en besättningsmedlem dödats. Också en passagerare, Peter Hansson, kontaktar sin far, Lee Hansson, och berättar om kapningen.

Kl. 09:00, åtta minuter efter sitt första samtal, ringer Peter till sin far igen. Han berättar att han tror att flygkaparna tänkt sig att flyga in i en byggnad, möjligtvis i Chicago.

"Men oroa dig inte, pappa. Om det händer kommer det att gå mycket snabbt", säger Peter. Därefter utbrister han "Å herre gud", och en kvinna skriker i bakgrunden. Så bryts samtalet.

På marken vet myndigheterna ännu inte om att det är flyg nr 11 som har träffat det norra tornet och luftfartsverket försöker fortfarande lokalisera planet. Först i och med den andra kapningen medger luftfartsverket att något allvarligt skett och ber om militär assistans. Men exakt hur allvarlig situationen är kan ingen förställa sig.

© Robert J. Fisch / Wikimedia Commons

9/11 kl. 09:03: Hela världen förändras

I World Trade Centers södra torn har brandkåren, som först bett folk att återgå till arbetet, nu uppmanat folk att evakuera byggnaden – men meddelandet kommer för sent och hinner inte skickas ut i tornets högtalaranläggning innan flyg nr 175 kl. 09:03 träffar tornet mellan 77:e och 85:e våningarna.

Alla i närheten av kollisionspunkten och de 65 människorna ombord på planet dör ögonblickligen och hundratals människor blir, liksom i norra tornet, fångade på de brinnande översta våningarna där inga flyktvägar finns tillgängliga.

Då det andra planet kört in i World Trade Center är det uppenbart att något extraordinärt skett. Ögonvittnet Audrey J. Marcus beskrev sin upplevelse för New York Times:

"Precis då fanns det ett ögonblick innan – när vi såg planet, det andra planet – och det fanns ett ögonblick efteråt, och det var som två olika världar, dessa två ögonblick.

Jag menar bokstavligt talat, jag känner att jag kan minnas den exakta stunden när hela världens förändrades och för all framtid blev annorlunda. För i ena ögonblicket var det bara en brinnande byggnad och i nästa var ingen av oss trygga. Det var så det kändes."

Över hela världen ser miljoner tevetittare på när det andra planet träffar det södra tornet, allt medan journalister rapporterar om situationen i det norra tornet. Bilderna är fortfarande helt oförståeliga.

9/11 kl. 09:05: President Bush deltar i högläsning

Den amerikanska presidenten George W. Bush är idag på officiellt besök på en grundskola i Florida, långt bort från de dramatiska händelserna. Presidenten har fått veta att "ett mindre plan" kolliderat med det norra tornet och då det andra planet träffar det södra tornet har skolans yngsta elever precis börjat läsa historien "The Pet Goat" för presidenten.

Presidentens stab informerar honom om det andra planet och säger att "USA är under attack". Ändå väljer presidenten att fortsätta med sagostunden. Kanske kan inte heller han begripa vad som försiggår. Senare har han sagt att han inte ville skrämma upp eleverna.

Under tiden har flyg nr 77 förlorat all kontakt med marken och försvunnit från flygmyndigheternas radar. Först 36 minuter senare dyker planet upp igen – nu med kurs mot Washington DC. Vicepresident Dick Cheney evakueras hastigt till en underjordisk bunker, men Vita huset är inte flygplanets mål.

Istället kör flyget kl 09:37 in i en flygel på Pentagon, där det som tur är inte befinner sig så många människor p.g.a. en renovering. 125 personer i byggnaden och samtliga 64 människor ombord på planet omkommer och en våldsam brand bryter ut.

9/11 kl. 09:28: Det sista planet kapas

Nästan samtidigt, kl. 09:28, kapar fyra män det sista av de fyra planen, nämligen United Airlines flyg nr 93. Planet skulle egentligen ha lyft samtidigt som de andra planen men blev 45 minuter försenat, och dessutom kapar terroristerna av okända orsaker planet först 45 minuter efter att det lyft.

De andra planen kapades kort efter avgång. Förseningarna får konsekvenser för terroristernas planer eftersom passagerarna får information om de andra kapningarna genom telefonsamtal från sina anhöriga. Det blir smärtsamt uppenbart att också deras plan är tänkt att fungera som ett terrorvapen.

Därför kan inte terroristerna intala passagerarna att de ska landa säkert om de bara håller sig lugna.

Kl. 09:59 kollapsar det södra tornet. Ingen är beredd på att byggnaden ska rasa ihop och hundratals räddningsarbetare omkommer tillsammans med dem de försöker hjälpa. Den kollapsade byggnaden ger ifrån sig så mycket damm och rök att ögonvittnena först tror att en ny explosion ägt rum.

Men när dammet lägger sig finns inte byggnaden kvar längre. Man beordrar direkt att det norra tornet ska evakueras.

På flyg nr 93 har passagerarna kommit överens om att försöka övermanna terroristerna. Det sista livstecknet från planet kommer från en radiosändare där man kan höra att terroristerna kämpar för att hålla passagerarna ifrån cockpit.

Då de inte längre kan hålla dem ute pekar planets nos direkt ner mot marken. Alla dör direkt och planet kraschar på öppen mark i Pennsylvania.

© Mike Goad / Wikimedia Commons

9/11 kl. 10:30: Tornen är borta

Kl. 10:28 kollapsar det norra tornet, en timme och 42 minuter efter att det träffats av flyg nr 175. Allt medan hela världen häpet ser på. Även om byggnaden skulle ha evakuerats verkar ordern inte nått många av räddningsarbetarna som kämpar för att rädda liv.

71 poliser och 343 brandmän dör den 11:e september, tillsammans med de offer de försöker hjälpa. Totalt 2 996 människor från 90 olika nationer omkommer. På under tre timmar har Manhattans siluett förändrats för all framtid. Och världen är inte längre densamma.

Inte sedan japanerna bombade Pearl Harbor 60 år tidigare hade USA varit under angrepp. Och precis som den gången, då angreppet fick USA att gå in i andra världskriget och släppa atombomber över Hiroshima och Nagazaki, får också detta terrorangrepp allvarliga konsekvenser.

Endast nio dagar senare förklarar George W. Bush krig mot terrorn, ett krig som bl.a. leder till invasioner av Afghanistan och Irak och hittills har kostat uppemot en miljon människor livet.

9/11 – terrorangreppet som förändrade världen

De båda passagerarplan som flög rakt in i World Trade Center förändrade inte enbart New York-bornas vardag. Ordet ”terror” kom på allas läppar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj