Ett av få foton av deporterade tatarer. Gruppen här väntar på att byta tåg på stationen Ust-Labinsk i Ryssland.

Stalin tvångsförflyttade tatarer från Krim

År 1944 hittade Sovjetunionens diktator, Josef Stalin, en förevändning för att deportera tatarerna från Krim: Han påstod att den turkisktalande befolkningsgruppen var landsförrädare och att de hade samarbetat med nazisterna.

16 september 2014 av Marianne Dalsgaard

Stalin stuvade in tatarerna i kreatursvagnar

Den 18 maj 1944 inledde de flesta av Krims tatarer en veckolång transport från halvön vid Svarta havet till en svår tillvaro i Uzbekiskan, lång österut. På order av Josef Stalin hade de ryska soldaterna tvingat dem att överge sina hem och kliva upp i smutsiga tågvagnar som egentligen var till för djurtransporter.

En tredjedel av de deporterade dog, antingen under transporten eller under de följande fem åren, på grund av sjukdom, hårt arbete eller svält.

Stalin straffade tatarerna för att de var tyskvänliga

Tatarerna hade sina egna kulturella seder. Det irriterade de sovjetiska makthavarna, som före kriget hade försökt få befolkningen att rätta in sig i leden. Många tatarer var dessutom praktiserande muslimer, och det gick emot kommuniststyrets önskan att utrota all religion. Därför beskyllde Stalin dem för att ha samarbetat med nazisterna och fick samtidigt en förevändning att straffa det självständiga folket.

Krim hade år 1944 varit delvis ockuperat av tyskarna i nästan tre år, men några dagar före deportationen hade Röda armén lyckats återerövra halvön.

Läs mer om deportationen från Krim

Vill du läsa mer om tatarernas brutala deportation från Krim – och vill du veta hur det gick för dem i Uzbekistan? Läs hela artikeln från Världens Historia nr 14/2014.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...