Video: Hemlig mästarlektion i spioneri

Den tidigare brittiske mästarspionen Kim Philby slutade 1981 som spionlärare för Stasi. I hittills osedda videoklipp avslöjar han alla sina knep för de östtyska agenterna.

Engelska BBC har hittat en hittills osedd video av Philbys mästarlektion hos Stasi. I filmen berättar han bland annat att hans bakgrund i den engelska överklassen gjorde hans täckmantel som spion perfekt.

Filmen, som BBC har grävt fram i Stasis officiella arkiv i Berlin, var aldrig menad för allmänheten. Och det är första gången en MI6-officer avslöjar sitt spionarbete från A till Ö.

Bakom Kim Philby

På 1930-talet inleder Kim Philby sitt liv som dubbelagent. Han arbetar för den brittiska underrättelsetjänsten, men i största hemlighet förser han ryssarna med information.

1963 är dubbelspelet nära att upptäckas och Philby flyr till Moskva, där han tar till flaskan och till och med försöker begå självmord.

År 1975 anlitar KGB honom för att undervisa blivande agenter och 1981 undervisar han Stasi – den östtyska underrättelsetjänsten. Philby skryter med hur han lyckades lura allt och alla och komma undan med livet i behåll.

Kim Philby dog 1988

LÄS MER: Hela den otroliga historien om mästarspionen Kim Philby

Läs fler detaljer från den hemliga videon hos BBC