Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mata Hari – dansösen som avrättades för spioneri.

Kriminalitet - Spioneri

Sanningen avslöjad om Mata Haris spioneri

Efter hundra års hemligstämpel har dokument om Mata Hari – dansösen som avrättades som förrädare – blivit offentliga. Här är sanningen om hennes spioneri.

De tidigare hemligstämplade dokumenten om rättegången mot spionen Mata Hari visar att den information hon sålde till tyskarna i princip var värdelös. I en ny utställning i hennes hemstad Leeuwarden hävdas att Mata Haris betydelse överdrevs av den franska militärledningen, som ville avleda uppmärksamheten från de nederlag och myterier som då skakade armén.

Enligt myten om Mata Hari ska den nederländska dansösen ha avslöjat hemligheter som kostade tusen­tals män livet under första världskriget. Till sist greps hon i Frankrike och avrättades som förrädare den 15 oktober 1917. Myten förstärktes ytterligare när filmstjärnan Greta Garbo spelade henne i filmen Mata Hari från 1931.

Hemligstämplade i hundra år

Dokument från hennes rättegång har varit hemligstämplade i 100 år och blev nyligen offentliga. Handlingarna ger, tillsammans med brev som hon skrev till vänner och släktingar under kriget, en mer jordnära bild av den mytomspunna spionen.

Hon hette egentligen Margaretha Geertruida Zelle och växte upp som dotter till en nederländsk hattmakare. 18 år gammal gifte hon sig med en officer och flyttade till Nederländska Ostindien (dagens Indonesien).

Franska polisens foto av Mata Hari efter gripandet 1917.

© Corbis/Getty

Den alkoholiserade maken började misshandla henne och när paret återvänt till Nederländerna begärde hon skilsmässa. Sedan flyttade hon till Frankrike, där hon började uppträda som lättklädd dansös under artistnamnet Mata Hari.

Misstänktes vara dubbelagent

När första världskriget bröt ut kontaktades hon av den franska underrättelsetjänsten som bad henne förföra den tyske kronprinsen Wilhelm som hon kände sedan tidigare. Hon erbjöds också pengar av en tysk diplomat för att istället sälja militära hemligheter till Tyskland.

Efter en period av flitigt resande mellan Frankrike, England och Spanien började hon misstänkas för dubbelspel av båda sidor, som även var missnöjda med värdet på den information hon förmedlade.

Sedan hon mött den tyske militär­attachén Arnold Kalle i Madrid avslöjade han henne genom att sända ett radiomeddelande som han visste att fransmännen kunde avlyssna. När Mata Hari återvände till Frankrike greps hon och dömdes till döden för spioneri.

Läs också:

Spioneri

Mata Hari sålde värdelös information

3 minuter
Spioneri

Historiens 5 mest kända spioner

4 minuter
Film

Greta Garbo – Hollywoods gåtfulla drottning

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj