Historiens 5 mest kända spioner

En del ses som hjältar, andra som riktiga skurkar – och några hade nog inte gjort något alls. Vi listar historiens 5 mest kända spioner!

Belle Boyd lurade till sig krigshemligheter från de nordstatssoldater hon umgicks med.

5. Belle Boyd charmade till sig hemligheterna

Belle Boyd (1844–1900) spionerade för sydstaterna under amerikanska inbördeskriget.

Den 18-åriga sydstatsflickan Belle Boyd blev känd för sina insatser som spion under amerikanska inbördeskriget. Genom list och charm lurade hon av nordstatssoldaterna deras krigshemligheter och red sedan, med fara för eget liv, genom fiendelinjerna för att förmedla avgörande uppgifter till sydstaternas befälhavare.

Juan Pujol agerade dubbelagent under andra världskriget.

4. "Garbo" lurade tyskarna inför D-dagen

Juan Pujol Garcia (1912–88) spionerade för de allierade under andra världskriget.

Spanjoren med täcknamnet "Garbo" var brittisk agent under andra världskriget. Han låtsades arbeta för Nazityskland, men förmedlade i själva verket oftast falsk information, som bland annat bidrog till att tyskarna befann sig på fel plats vid invasionen av Normandie 1944. Han tilldelades både tyska järnkorset och brittiska imperieorden. Gick under jorden efter kriget.

Paret Ethel och Julius Rosenberg dömdes båda till döden för spioneri.

© Library of Congress

3. Paret Rosenbergs skuld omtvistad

Ethel (1915–53) och Julius Rosenberg (1918–53) dömdes för att ha spionerat för Sovjet.

Det amerikanska paret Rosenberg dömdes 1953 till döden för att under kriget ha avslöjat hemligheter om den amerikanska atombomben för Sovjetunionen. När de avrättades i elektriska stolen demonstrerade tiotusentals personer mot domen, som av många ansågs vara ett utslag av den rådande kommunistskräcken i USA.

De flesta forskare menar numera att Julius Rosenberg hade utlämnat viss information, men att hustrun Ethels medverkan var marginell och att hon borde ha fått ett mildare straff.

Kim Philby håller presskonferens 1955 och avfärdar alla spionerirykten.

© Keystone/Getty

2. Secret Service-chef arbetade för Sovjet

Kim Philby (1912–88) spionerade för Sovjetunionen.

Storspionen Kim Philby tillhörde Cambridge four, en grupp brittiska överklassynglingar som på 1930-talet värvades av den sovjetiska underrättelsetjänsten.

Under andra världskriget gjorde han en lysande karriär i brittiska Secret Service och blev efter kriget chef för den avdelning som skulle bekämpa sovjetisk infiltration.

Först 1963 kom det chockartade avslöjandet att Philby hela tiden varit övertygad kommunist och arbetat åt ryssarna. Han lyckades fly bakom järnridån och levde under återstoden av sitt liv som respekterad KGB-tjänsteman i Moskva, där han belönades med hedersutmärkelsen Sovjetunionens hjälte.

Kim Philby anses vara förebild för skurken i John le Carrés roman Mullvaden.

Mata Hari uppträdde i Paris i en dräkt med influenser från hennes tid på ön Java.

© Apic/Getty

1. Mata Hari avrättades av fransmännen

Mata Hari (1876–1917) dömdes för att ha spionerat för Tyskland under första världskriget.

Få spionmisstänkta har blivit så kända som den holländska dansösen Mata Hari, vars riktiga namn var Margaretha Zelle. Under första världskriget var hon älskarinna till en högt uppsatt fransk militär och påstås ha anlitats av tyskarna för att lägga beslag på franska krigshemligheter.

Även fransmännen försökte värva henne som agent, men dömde henne senare till döden som tysk spion. Hon arkebuserades 1917, vid 41 års ålder. Nutida bedömare tvivlar på att Mata Hari var skyldig till något avancerat spioneri.

Hennes dramatiska liv har filmatiserats flera gånger, bland annat med Greta Garbo i rollen som den exotiska artisten.