Operation Ajax sjösätts
Kermit Roosevelt kröp ihop under en filt bak i bilen den sista biten fram till shahens palats i Irans huvudstad Teheran. Den amerikanske CIA-agenten ville inte bli sedd av soldaterna vid palatsporten. Det var en varm natt i början av augusti 1953 och det var nästan folktomt på gatorna.
Klockan hade passerat midnatt när chauffören körde förbi vakterna. När bilen till sist stannade satte sig Kermit Roosevelt upp i baksätet och tittade ut. Han kände genast igen den slanka figur som närmade sig bilen: Mohammad Reza Pahlavi – shahen av Iran. Den 33-årige regenten satte sig i baksätet bredvid amerikanen.
”God kväll, Mr. Roosevelt. Jag kan inte påstå att jag väntade mig att få träffa er, men det är mig ett nöje”, sade han och sträckte fram handen.
De båda männen hade setts sex år tidigare då den drivne agenten, som även arbetade som rådgivare i Mellanösternfrågor, hade intervjuat shahen inför en bok om olja i arabvärlden.
Det här mötet var emellertid av en helt annan karaktär.
Roosevelt var utsänd av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA som tillsammans med britterna ville störta Irans populära premiärminister Mohammad Mosaddeq. Roosevelt förklarade att CIA behövde shahens hjälp om planen skulle lyckas.
Den unge monarken tvekade. Han hatade Mosaddeq som bl.a. tagit ifrån honom kontrollen över armén. Men han var ingen äventyrare och förklarade att han inte vågade ta risken.
Roosevelt visste att shahen var en försiktig man och drog åt tumskruvarna en aning: Om inte Mohammad Mosaddeq försvann ”skulle det leda till ett kommunistiskt Iran eller till ett nytt Korea”.
Och om shahen vägrade att samarbeta skulle Roosevelt tänka ut ”en annan plan” – ett illa dolt hot om att CIA skulle kunna hitta en ny samarbetspartner. Därefter skildes de båda männen åt.
När Kermit och shahen träffades en vecka senare hade monarken övervunnit sin rädsla. Han tänkte bistå CIA om han fick hjälp att lämna Teheran direkt efter kuppen – för sin egen säkerhets skull.
Strax därefter inledde Kermit Roosevelt ”Operation Ajax”, som CIA kallade planen. Under den följande veckan skulle Teheran komma att bli skådeplats för en av underrättelsehistoriens mest ”lyckade” statskupper, baserad på en desinformationsoffensiv som var så omfattande att det efteråt knappast fanns någon som kunde skilja sanningar från lögner.
Britterna födde tanken
Idén till kuppen mot Irans folkvalde premiärminister kom inte från amerikanerna från första början, utan från britterna som var ursinniga över att de förlorat oljan från Iran. Sedan början av 1900-talet hade britterna haft rätten att utvinna olja ur Irans outtömliga reserver. Rätten hade britterna köpt för en spottstyver av den dåvarande shahen och avtalet skulle gälla i 60 år. Det delvis statsägda brittiska bolaget Anglo-Iranian Oil Company hämtade upp oljan och skeppade den till raffinaderiet i hamnstaden Abadan.
Intäkterna var enorma, men den iranska staten fick bara ynka 16 procent av den enorma vinsten från oljan – och britterna vägrade att förhandla om en mer rättvis fördelning. De behövde inte vara rädda för regenten i Iran, shahen, som hade britterna att tacka för sin tron – och alla Irans premiärministrar var utvalda av Storbritannien.
Därför kom det som en chock när Irans parlament år 1951 valde adelsmannen och nationalisten Mohammad Mosaddeq till ny premiärminister med överväldigande majoritet.