De flesta seriemördare är män, och forskningen visar att de som barn varit med om en traumatisk händelse – till exempel en trafikolycka eller slaktning av ett djur, som de aldrig glömt.
Generellt är mördarna sällan sinnessjuka eller överdrivet intelligenta – deras IQ ligger i genomsnitt en smula under resten av befolkningens. De allra flesta drivs av ett sexuellt begär, som inte nödvändigtvis handlar om själva könsakten. Det är snarare kontrollen över och våldet mot offret som ger dem tillfredsställelse.
Den stora frågan är varför just USA fostrade så många seriemördare under 1970- och 1980-talet. Det har VÄRLDENS HISTORIA frågat Mike Aamodt om. Han är professor i psykologi vid Radford University i delstaten Virginia.
”Det är svårt att svara på, för vi vet inte med säkerhet om ökningen under 1970- och 1980-talet verkligen var så stor i förhållande till föregående årtionden.
Begreppet ’seriemördare’ började användas först på 70-talet, så dokumentationen av seriemord före den perioden är bristfällig”, förklarar Aamodt, som 1992 var med och startade Radford Universitys databas över seriemördare.
Databasen är den mest omfattande i världen och innehåller 5079 seriemördare från år 1900 till i dag. Nästan 68 procent av dem har dödat sina offer i USA.
Mike Aamodt pekar på att den kraftiga ökningen kan bero på den dåvarande lagstiftningen: ”På 1970- och 1980-talet var det betydligt lättare än i dag att bli villkorligt frigiven i USA.
Och det är en väldigt viktig poäng, för vår databas över seriemördare visar att mer än 80 procent av samtliga seriemördare i USA:s historia satt i fängelse, innan de begick sina första mord – faktum är att 17,9 procent av seriemördarna har varit dömda för mord, frigivits och dödat på nytt.”
Kalifornien har haft flest seriemord
Några av de mest ökända förövarna var verksamma under ”seriemördarepidemin” i Kalifornien.
Trots att The Night Stalker, Golden State Killer och Grim Sleeper tillfogat fasansfulla kapitel till USA:s brottshistoria intar Kalifornien emellertid endast sjunde plats på listan över delstater med flest seriemördare – efter bland andra Alaska och Florida.
Med sina nästan fyrtio miljoner invånare är Kalifornien USA:s folkrikaste delstat. Därför är det inte överraskande att de flesta offren för seriemördare har bragts om livet där: 1777 kvinnor och män sedan år 1900.
Det motsvarar cirka fjorton procent av det sammanlagda antalet offer för seriemördare i USA.
I dag är seriemördare ovanliga
Sedan 1990-talet har antalet aktiva seriemördare minskat med hela 85 procent, och enligt FBI står de i dag för mindre än en procent av alla mord i USA.
Enligt den oberoende seriemördarforskaren Enzo Yaksic beror nedgången på bland annat att polisen har blivit betydligt bättre på att gripa mördare, innan de begår tre eller fler mord, vilket definierar en seriemördare.
Mördarens patologi har studerats i årtionden, vilket betyder att polisens utredare i dag är skickliga på att se mönster i mordfall och därmed kan stoppa gärningsmännen snabbt.
Sedan millennieskiftet har dna använts i allt större utsträckning för att fälla mördare. Dessutom ger internet och mobiltelefoner polisen bättre möjligheter att övervaka misstänkta personer.
Det finns dock en potentiell osäkerhetsfaktor: om polisen blivit bättre på att identifiera seriemördarna, kan det också hända att mördarna lärt sig att undvika fallgroparna, så att de inte upptäcks.
Det visar sig i en dalande uppklarningsprocent: medan polisen i USA år 1965 löste 91 procent av alla mord, hade det år 2017 minskat till 61,6 procent.
”Det kan mycket väl finnas flera tusen seriemördare, som vi inte känner till, och som vi av någon anledning inte identifierar”, säger professor Aamodt.