Shutterstock & Polfoto/Topfoto

Sju av historiens mest ökända fängelseöar

I århundraden har nationer skickat sina mest förhärdade kriminella och politiska motståndare till karga fängelseöar, där döden ofta var en befrielse för fångarna.

Genom historien har många nationer använt fängelseöar för att hålla förhärdade kriminella samt politiska motståndare borta från samhället, och fördelarna med öarna var uppenbara.

Naturliga hinder som öarnas isolerade belägenhet, starka strömmar och farvatten fyllda med hajar gjorde det nästan omöjligt att fly, och på avlägsna öar vare sig syntes eller hördes samhällets fiender. Hårt straffarbete, usel mat, sjukdomar och kroppslig bestraffning gjorde att döden ofta var en befrielse för fängelseöarnas fångar.

Lär dig mer om historiens sju mest beryktade fängelseöar.

Fängelset byggdes ursprung­ligen för att försvara Marseille mot angrepp från havet.

© Jupiterimages

1. Château d’If: Betalade för dagsljus

Château d’If utanför Marseille var under flera hundra år själva urtypen för en fängelseö. De branta klipporna och starka havsströmmarna odödliggjordes av den franske författaren Alexandre Dumas d.ä. i boken om Greven av Monte Cristo.

Det var stor skillnad på hur fångarna behandlades. Fattigfolk sattes i mörka, fuktiga fängelsehålor medan de välbeställda fick celler med fönster, toalett och eldstad – givetvis mot betalning.

Man kunde hamna på Château d’If av de mest absurda anledningar. En man fick sex års fängelse för att han inte hade tagit av sig hatten i kung Ludvig XIV:s närvaro.

Åren efter de franska religionskrigen (1562–98) hölls minst 3500 franska protestanter i fångenskap på ön. Fängelset stängdes i slutet av 1800-talet.

2. Robben Island: Nelson Mandelas andra hem

Ön Robben Island utanför Kapstaden i Sydafrika har använts för att isolera personer sedan slutet av 1600-talet. För det mesta handlade det om dömda fångar men myndigheterna satte även ut sinnessjuka och spetälska på ön.

Fängelset var som flitigast i bruk under apart­heid­­regimen då många regimkritiker fick genomlida sina dagar på Robben Island. De tvingades till hårt arbete vid öns kalkstensbrott. På ön var fångarna svarta och fångvaktarna vita.

De intagna fick regelbundet stryk och enligt de strikta reglerna fick de bara ta emot brev var sjätte månad. Den mest kände fången i fängelsets historia är Nelson Mandela. Fängelset stängdes efter avskaffandet av apartheid 1991.

Fångarna var helt oförberedda på de fasor som väntade på Djävulsön.

© Scanpix/Bridgeman

3. Djävulsön: Tusentals fångar dödades på Djävulsön

Det fängelse som öppnade på Djävulsön utanför Franska Guyana år 1852 blev snabbt ett av världens mest fruktade. Inte ens hälften av de 80000 som satt fängslade på ön återvände hem till Frankrike. De dog av sjukdomar som malaria, tyfus och dysenteri.

Djävulsön blev berömd sedan fransmannen Henri Charrière gett ut boken Papillon om sina upplevelser på ön. Straffkolonin lades ned omkring år 1952.

4. Alcatraz: Ingen överlevde flyktförsök

I bukten utanför San Francisco ligger världens mest kända fängelseö, Alcatraz, även känd som ”The Rock”. Under de 29 år som fängelset var i bruk gjordes fjorton flyktförsök, men officiellt lyckades inte någon fly.

Tre har aldrig återfunnits och förmodas ha drunknat under den 2,5 kilometer långa simturen till fastlandet. Alcatraz mest berömde fånge var gangsterbossen Al Capone som satt där åren 1934–39. Bankrånaren Alvin ”Creepy” Karpis har rekordet med sina 26 år på ön.

5. Sankta Helena: Det avlägsna fängelset

Med 2000 kilometer till närmaste fastland, Afrika, var Sankta Helena den perfekta platsen för britterna att gömma undan Napoleon efter hans nederlag vid Waterloo.

Efter hans flykt från Medelhavsön Elba våren 1815 tog britterna inga risker. På hösten 1815 satte de därför Napoleon i land på den vindpinade klippön Sankta Helena.

Ytterligare flyktförsök skulle stoppas av de 820 soldater som bevakade ex-kejsaren i skift dygnet runt, samtidigt som flottans fartyg patrullerade ön.

6. Koh Tarutao: Fångvaktarna blev pirater

På 1930-talet öppnade Thailand ett fängelse på den avlägset belägna ön Koh Tarutao.

När leveranserna av mat och medicin från fastlandet blev allt färre under andra världskriget gick fångar och fångvaktare ihop. De blev pirater för att överleva.

Tillsammans plundrade de handelsfartyg, dödade besättningarna och sålde stöldgodset. Efter kriget lyckades 300 brittiska soldater övermanna piraterna och år 1949 stängde fängelseön för gott.

Politiska fångar utsattes för tortyr och hölls fastkedjade i burar.

© Polfoto/Corbis

7. Côn so’n: USA avslöjade fasorna

År 1861 öppnade franska kolonialherrar ett fängelse för politiska fångar på ön Côn so’n. År 1954 tog den sydvietnamesiska regimen kontrollen över fängelset.

När en amerikansk kongressdelegation besökte platsen under Vietnamkriget 1970 såg de fångar med avhuggna fingrar, öppna skallfrakturer och stora sår.

Life Magazine fick med sig bilder från platsen och publicerade dem – det amerikanska motståndet mot kriget ökade. När kriget var över 1975 stängdes fängelset.