Digital Spy

Recension: Gangsterserie struntar i verkligheten

”Peaky Blinders” tar avstamp i en verklig förbrytarliga i Birmingham, men efter hand hamnar den historiska bakgrunden alltmer i skymundan.

När vi första gången introduceras för Thomas Shelby (Cillian Murphy) i Steven Knights dramaserie ”Peaky Blinders”, rider han genom Birminghams slumkvarter. Året är 1919, och Thomas Shelby har precis återvänt till sin födelsestad efter att ha stridit i första världskriget.

Symboliken i inledningsscenen är lika tjock som den smog som ligger över Birmingham – en ny sheriff har kommit till stan. Och det bådar inte gott för det lugn som ordningsmakten anstränger sig hårt för att upprätthålla i slumkvarteret.

Thomas Shelby är ledare för Peaky Blinders – en liga som byggts upp kring familjen Shelby, som stjäl, slåss och mördar sig till toppen. Utrustade med kepsar med rakblad insydda i tyget intar medlemmarna av Peaky Blinders den undre världen med besked.

Se trailern till första säsongen av ”Peaky Blinders”

Ligor var slummens kungar

”Peaky Blinders” är inspirerad av historier som upphovsmannen Steven Knight fick höra av sina föräldrar, när han var barn. Föräldrarna växte upp i Birmingham på 1920-talet, och när mamman var nio år arbetade hon för en illegal bookmaker, som använde barn för att ta emot vad och insatser, eftersom de inte kunde åtalas.

Pappans onkel ingick i ligan Peaky Blinders, som terroriserade Birmingham i början av 1900-talet – precis som i serien. Steven Knight tar sig emellertid stora konstnärliga friheter.

Under 1920-talet plågades Birmingham visserligen av inte bara en utan flera ligor, som gemensamt kallades för Peaky Blinders, men vid det laget hade ligornas makt försvagats avsevärt.

Ligan dolde vapen i sina stiliga kläder

© BBC

Tv-serien: Hemligt vapen dolt i kepsen

Peaky Blinders-medlemmarna är alltid stiligt klädda, men döljer rakblad i skärmen på sina kepsar, som används som vapen.

© Daily Mail

Verkligheten: Rakblad på huvudet är fiktion

För att uppnå prestige var medlemmarna av Peaky Blinders mycket riktigt klädda i fina kläder, och på huvudet bar de keps. Rakblad började emellertid inte tillverkas förrän omkring 1904, så sådana kan verklighetens Peaky Blinders inte ha använt.

Verklighetens Peaky Blinders hade sin storhetstid i slutet av 1890-talet, då de var involverade i all tänkbar kriminalitet, från smuggling och rån till kidnappning och mord. Ligorna uppstod till följd av den enorma fattigdom som plågade Birmingham i slutet av 1800-talet.

För i synnerhet unga män gick den enda vägen ut ur armodet ofta genom våld och stölder som medlemmar av olika ligor, som gemensamt kallades för ”Peaky Blinders”.

När tv-serien framställer Peaky Blinders som en enskild liga, är det alltså påhittat. Så är även de huvudsakliga rollfigurer som tv-serien följer. Familjen Shelby har aldrig existerat i verkligheten, och ligans stora makt över först Birmingham och senare stora delar av England är också väldigt överdriven.

Första världskrigets långa skugga

© Netflix

Serien: Ligans medlemmar lider av PTSD

De tongivande medlemmarna av Peaky Blinders är alla märkta av de fasor de har upplevt under första världskriget. Tommy är till exempel känslomässigt avtrubbad, lider av ständiga mardrömmar och överväger självmord.

© Imageselect

Verkligheten: En hel generation var traumatiserad

Många brittiska män hamnade i kriminella ligor efter att de kommit hem från kriget. Harry Fowler från Peaky Blinders led så svårt av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) att han inte sa ett ord på flera månader efter att han kommit hem.

Säsong fem bortser från fakta

Även om kronologin inte stämmer helt, personerna är uppdiktade och seriens första säsong får betecknas som en smula överdriven, så ger den ändå en någorlunda realistisk bild av den undre världen i Birmingham. Många av de rivaliserande ligaledarna bygger också på verkliga personer.

I de senare säsongerna, som utspelar sig ända fram till 1930-talet, når familjen Shelbys makt emellertid så stora proportioner att de kommer i kontakt med verkliga personer som Winston Churchill och fackföreningsledaren Jessie Eden.

”Familjen Shelby är en del av Storbritanniens och Europas politiska väv på 1920- och 1930-talet”, har Steven Knight sagt. Men även om historiska personer och händelser förekommer i serien, är de alltid anpassade till seriens värld och har sällan särskilt mycket med verkligheten att göra.

I säsong fem har Thomas Shelby till exempel valts in i det brittiska parlamentet, samtidigt som hans kriminella imperium når oanade höjder. Säsongen utspelar sig under fascismens uppblomstring på 1930-talet, och stora delar av handlingen kretsar kring Thomas Shelbys försök att likvidera politikern Oswald Mosley, den verklige ledaren för det första fascistiska partiet i Storbritannien. Historikerna känner emellertid inte till ett enda attentatsförsök mot Mosley.

Verklighetens gangsterkrig fick ett annat slut

© BBC

Tv-serien: Familjen Shelby blir Birminghams härskare

Peaky Blinders besegrar alla andra ligor i Birmingham med omnejd. Den första stora segern är över den rivaliserande ligan Birmingham Boys under ledning av gangstern Billy Kimber.

© Birmingham Mail

Verkligheten: Rivaliserande liga krossade Peaky Blinders

Birmingham Boys blev dödsstöten för Peaky Blinders på 1910-talet. Medan Billy Kimbers makt började sträcka sig ända till London, försvann Peaky Blinders helt från Birminghams slumkvarter.

”Peaky Blinders” är som en gangsterversion av ”Forrest Gump”. Liksom Tom Hanks enfaldiga karaktär lämnar den fiktive huvudpersonen Thomas Shelby avtryck på några av de mest epokgörande historiska begivenheterna under 1920- och 1930-talets England.

Det är oerhört underhållande, otroligt stilsäkert berättat och skådespeleriet är strålande, men som historiskt porträtt av en ökänd liga är ”Peaky Blinders” ungefär lika autentisk som ”The Godfather”.

VÄRLDENS HISTORIAS BETYG: 2/6 STJÄRNOR