Policía Nacional, Spain

Razzia: Polisen hittar 11 400 stulna antikviteter

Italiensk och spansk polis jublar, medan förbrytarna grämer sig över att de inte kunde låta mobiltelefonen ligga.

Ett samarbete mellan spansk och italiensk polis gav nyligen utdelning. Inom loppet av några dagar ledde razzior till att mer än 11 000 illegalt utgrävda arkeologiska fynd kunde beslagtas.

I Spanien fann polisen cirka 400 föremål – bland annat en kniv och ett slags hillebard från bronsåldern samt ett väldigt ovanligt svärd från antiken, ett så kallat falcata. Denna typ av svärd, som användes på Pyreneiska halvön innan romarna erövrade området, böjdes oftast i samband med att ägaren begravdes, men detta svärd är intakt och därmed oerhört sällsynt.

På Sicilien stormade polisen två privata bostäder och beslagtog drygt 11 000 föremål, som kommer från huvudsakligen illegala utgrävningar på ön. Enstaka föremål hade emellertid stulits från offentliga eller privata samlingar.

VIDEO: Se italiensk tv frossa i triumfen över tjuvarna.

Video

Sociala medier hjälpte polisen

Polisen kom stöldgodset på spåret, när de fick nys om ligorna i samband med att förbrytarna försökte sälja det stulna via sociala medier.

Utredningen pågår fortfarande och kan leda till att ytterligare föremål lokaliseras. Föremålen kommer antingen att återbördas till de rättmätiga ägarna eller överlämnas till de länder där de grävts ut illegalt.

Flera personer har redan gripits i samband med utredningen, och polisen förväntar sig att ytterligare gripanden kommer att ske under de kommande veckorna.