Hi-Story/Imageselect & Shutterstock
Grekisk kung mord affisch

Populär grekisk kung sköts i ryggen

Den grekiske kungen Georg I är 1913 i färd med att fira sin största triumf, när en attentatsman öppnar eld.

Vårsolen strålar i den grekiska staden Thessaloniki, när Georg I ger sig ut på sin dagliga promenad.

Kalendern visar den 18 mars 1913, och det har gått fyra månader sedan grekiska styrkor erövrade den viktiga hamnstaden från Osmanska riket. Från husen vajar blå-vita flaggor, och kungen njuter i fulla drag av triumfen.

Vid majestätets sida går överste Ioannis Frangoudis, Georg I:s trofaste adjutant. De pratar om den tyska slagkryssaren Goeben, som ska komma på besök till staden. Kungen ser visiten som ett stöd för Grekland i kriget, som senare ska bli känt som det första Balkankriget.

”Jag är glad att fartyget kommer hit till Thessaloniki för att hedra den grekiske kungen”, säger Georg högtidligt.

”Kungen segnade ner som träffad av blixten, först på knä, sedan föll han med ansiktet mot marken.” Författaren Walter Christmas, 1914.

Det blir kungens sista ord, för han har knappt hunnit yttra dem, när adjutanten i ögonvrån skymtar en figur bakom kungen.

Den främmande mannen närmar sig oroväckande snabbt.

Rykten sprids

Figuren, en ovårdad man i slitna kläder, ”förde handen till sin bröstficka, drog fram en tung revolver och avfyrade vapnet mot kungens rygg på mindre än en meters avstånd”, lyder en samtida redogörelse.

”Kungen segnade ner som träffad av blixten, först på knä, sedan föll han med ansiktet mot marken.”

Frangoudis kastar sig över attentatsmannen och håller fast honom, tills ett antal gendarmer kommer rusande.

En hästdragen ambulans för kungen till närmaste sjukhus. Där konstaterar läkaren att kungen är död.

Kort därefter meddelar polisen att mördaren är 43 år, grek och heter Alexandros Schinas. I ordningsmaktens utlåtande beskrivs gärningsmannen som ”varande i besittning av ett svagt intellekt”.

Det är ett uttalande som grekerna inte nöjer sig med.

Kung Georg var några månader från att dra sig tillbaka efter 50 år på tronen och var oerhört omtyckt. Förutom att han hade skapat stabilitet i det oroliga landet, så hade han även utvidgat Greklands gränser, vilket gladde många nationalistiskt lagda undersåtar.

I folkets sökande efter en trovärdig förklaring uppstår en uppsjö av rykten.

Grekisk kung mord siffror
© Hi-Story/Imageselect

Gärningsmannen avfyrar pistolen

Gärningsmannen, Alexandros Schinas, väntar enligt vittnen på kungen på kaféet Pasha Liman. Kungen går samma väg på vägen ut och på vägen hem, och Schinas slår till, när kungen passerar kaféet för andra gången.

Kulan dödar kungen

Obduktionen visar att kulan från gärningsmannens pistol träffar Georg I:s ryggrad och genomborrar hjärtat. Döden inträffade omedelbart.

Gendarmer kommer rusande

Två gendarmer följer alltid kungen på diskret avstånd. Tillsammans med förbipasserande rusar de fram för att hjälpa till.

Somliga hävdar att Schinas är anarkist. Tanken ligger nära till hands, för den extrema politiska riktningen har under de föregående åren legat bakom åtskilliga attentat runt om i Europa. Anarkisterna vill avskaffa kungahus och andra myndigheter och i stället skapa ett samhälle där folket regerar sig självt.

Snart kommer det fram att Schinas tidigare har uttryckt sig fientligt om kungen.

Förbannade kungen

Schinas, en misslyckad läkarstudent, arbetade några år tidigare som kypare på ett hotell i New York.

”Ett av hans favorituttryck, som alltid väckte bestörtning i köket, var åt helvete med kung Georg”, berättade en tidigare kollega vid namn Eratosthemus Charrns för tidningen The New York Times.

Andra tror i stället att Schinas är hemlig agent för Bulgarien.

Landet var allierat med Grekland under erövringen av Thessaloniki, men grekiska styrkor hann ockupera staden först. Enligt hypotesen skulle mordet på kungen möjligen kunna hjälpa bulgarerna att komma över staden.

Alexandros Schinas, Georg I, attentat

Alexandros Schinas var utsvulten, sjuk och utblottad, när han efter mordet på kung Georg I greps av gendarmer.

© Project Gutenberg’s L’Illustration, No. 3657, 29 Mars 1913
”Jag ville döda alla, för hela samhället var min fiende.” Alexandros Schinas, maj 1913.

Men frågorna får inga svar. Den 6 maj 1913 faller Alexandros Schinas nämligen till sin död från ett fönster på stadens polisstation. Om han hoppar eller om någon knuffar honom är oklart.

Historiker tror att motivet till mordet sannolikt var tämligen banalt. Under en intervju i häktet berättade Schinas för en journalist att han led av den dödliga sjukdomen tuberkulos och var trött på allt.

”Jag ville döda alla, för hela samhället var min fiende. Ödet ville att jag i det tillståndet mötte kungen. Jag skulle ha dödat min egen syster, om jag hade mött henne den dagen”, sa han till journalisten.