Wikimedia Commons
mosse kranium

Mosslik hjälpte polisen att avslöja mördare

När torvgrävare 1983 gjorde ett makabert fynd i en brittisk mosse kunde ingen föreställa sig att det 1 600 år gamla mossliket skulle lösa ett mordfall.

Malika de Fernandez försvann 1961 spårlöst från sitt hem i närheten av mossen Lindow Moss, som ligger två mil söder om den engelska storstaden Manchester. Polisen misstänkte att hon mördats av sin exmake Peter Reyn-Bardt, men utan något lik var det inte mycket utredarna kunde göra.

Med lite hjälp från ett mosslik löste en kvick brottsutredare fallet 22 år senare. Torvgrävare fann 1983 ett människohuvud i Lindow Moss. Mossens syrefattiga vatten hade bevarat huvudet så bra att det genom ett hål i kraniet gick att se hjärnan. Torvgrävarna tillkallade polisen, som inledde en utredning.

En brottsutredare fick idén att utnyttja fyndet av huvudet för att gå till botten med det ouppklarade försvinnandet från 1961 och sökte upp Peter Reyn-Bardt. När han fick höra att någon hade hittat välbevarade kvarlevor av en kvinna i mossen bröt han samman. Peter Reyn-Bardt erkände att han hade strypt sin tidigare hustru, styckat kroppen och grävt ner delarna i Lindow Moss.

”Det har gått så lång tid – jag trodde aldrig att jag skulle avslöjas”, sa han.

Ex-frun hotade med polisen

Peter Reyn-Bardt förklarade att han var homosexuell, och att hans ex-fru hade sökt upp honom och hans pojkvän för att pressa dem på pengar. Hon hade hotat att anmäla dem till polisen, eftersom homosexualitet på 1960-talet var olagligt i Storbritannien. Handgemäng utbröt, och det slutade med att ex-frun dog.

Erkännandet resulterade i en livstidsdom för Peter Reyn-Bardt. Senare undersökningar visade att huvudet omöjligt kunde ha tillhört Malika de Fernandez. Experter konstaterade att kvinnan i mossen var omkring 1 600 år gammal, och att hon sannolikt offrats till gudarna under järnåldern, men då var det för sent för Peter Reyn-Bardt, som förgäves försökte dra tillbaka sitt erkännande.