Public Domain/Keltenmuseum Manching & Shutterstock
Polisavspärrning över keltiska guldmynt

Misstänkta i tysk miljonstöld gripna med nedsmälta guldmynt

Förra året stal okända gärningsmän keltiska guldmynt värda flera miljoner kronor från ett museum i Tyskland. Nu har polisen gripit en omaka liga med fyra misstänkta för den historiska kuppen.

Tysk polis har gripit fyra misstänkta i ett fall med stulna guldmynt från 100 år före Kristus.

En av de misstänkta var i besittning av 18 guldklumpar som enligt preliminära analyser matchar guldet i de stulna mynten från det romerska och keltiska museet i staden Manching.

Enligt polisen har tjuvarna smält ner cirka 70 av de 2 000 år gamla mynten, men utredarna hoppas fortfarande kunna hitta resten av den stulna guldskatten.

Omaka fyrklöver genomförde kupp värdig en film

De fyra gripna är en elektroingenjör, en revisor, en butikschef och en anställd på ett rivningsföretag.

Enligt utredningen kapade de telefonkablar nära museet i Manching den 22 november 2022. Med hjälp av en anordning som stör ut larmsignaler tog de sig in utan att utlösa museets stöldskyddssystem.

Efter bara nio minuter var de ute igen med 483 keltiska guldmynt till ett värde av motsvarande nästan 19 miljoner kronor.

Gruppen misstänks också ligga bakom flera stölder – dock inte av arkeologiska skatter – från 2014 och framåt i både Tyskland och Österrike, säger Guido Limmer från den bayerska delstatskriminalpolisen.

Polisen spårade guldtjuvarna med hjälp av dna från verktyg som använts vid inbrotten.

Den 18 juli gjorde tyska polisstyrkor tillslag mot 28 fastigheter, där de hittade mer utrustning som påstås ha använts vid stölden och en plastpåse som innehöll de 18 smälta guldklimparna

Guldmynt och guldklump på grå bakgrund

De mer än 2 000 år gamla mynten väger sammanlagt 3,7 kilo, och det keltiska guldet är värt motsvarande nästan nitton miljoner kronor.

© Public Domain/Keltenmuseum Manching

Största fyndet av keltiska guldmynt är värt miljoner

De 3,7 kilona guldmynt härrör från en utgrävning av en keltisk bosättning nära Manching.

Arkeologer började gräva ut järnåldersstaden redan 1892, men mynten upptäcktes först 1999 och anses vara den största upptäckten av keltiska mynt under 1900-talet.

Den keltiska bosättningen fungerade troligen som marknadsplats för två stora handelsvägar som korsades nära den punkt där Donau flyter samman med floden Paar.

Arkeologerna vet inte säkert varför kelterna lämnade bosättningen i Manching någon gång mellan 50 före Kristus och 100 efter Kristus.

En teori är att teutonerna och cimbrerna förstörde staden under sin förflyttning från Jylland till Rom. Andra tror att Julius Caesars seger i de galliska krigen gjorde handelsvägarna alltför osäkra och att den keltiska köpstaden förlorade sin försörjningsmöjlighet.

Den bayerska polisen är mer säker på sin sak. Bevisen mot de misstänkta guldtjuvarna är enligt en talesperson ”överväldigande”.

Enligt polisen var tjuvarna uppenbarligen på jakt efter nästa byte. De hade hyrt bilar för att besöka andra museer kring bland annat Frankfurt och Trier.

Men nu kan arkeologer och museiintendenter i Tyskland förhoppningsvis vara säkra på att deras historiska skatter är i tryggt förvar.