Misstaget: Jetset-drottning skjuter sin förmögne make

Ann och William Woodward var 1955 ett av USA:s mest berömda par – tills Ann råkade skjuta sin man med ett hagelgevär. Snart florerade ryktena: Var det verkligen en olycka?

Ann Woodward och hennes make

Utåt såg det ut som om Ann Woodward och hennes make levde ett drömliv, men deras äktenskap utvecklades till en mardröm.

© Bettmann/Getty Images

Väckarklockan visar lite i två natten till söndagen den 30 oktober 1955. Ann Woodward tar sömnmasken av siden från ögonen och lyssnar. Vid den här tiden på dygnet är det vanligtvis lugnt i den exklusiva villan nära New York där hon bor med sin stenrike make William Woodward Jr. Men Ann hör underliga ljud i huset.

På senare tid har en inbrottstjuv härjat i det fashionabla Oyster Bay på Long Island, så 39-åriga Ann sover med ett hagelgevär inom räckhåll.

Hon knuffar ut sin pudel ur sängen och griper hagelgeväret. Tyst trycker hon ner dörrhandtaget och skjuter upp dörren. Ute i den mörka korridoren skymtar hon silhuetten av en mansfigur. Hon höjer sitt vapen och siktar. Två skott avfyras och mannen stupar.

Offret ligger livlöst på golvet och när Ann tänder ljuset ser hon till sin förskräckelse att hon har dödat sin 35-åriga make.

Polis och rättsläkare bär ut kroppen

Nyheten om societetsskjutningen spreds snabbt. När polis och rättsmedicinare bar ut kroppen stod pressfotograferna redo.

© Bettmann/Getty Images

Detta var Anns förklaring när hon kort därefter berättade för polisen om den tragiska olyckan. Inom kort spreds nyheten om USA:s mest celebra mordfall, men detaljerna kring äktenskapet var så sliskiga att ingen fick känna till dem. Många trodde att Ann inte alls skjutit fel man.

Blondinen vill nå toppen

Ann Woodward föddes 1915 och döptes till Evangeline Crowell. Hon växte upp fattigt i Pittsburg i delstaten Kansas, men utvecklade så småningom skyhöga ambitioner. Som tonåring åkte hon till New York för att bli fotomodell.

Några år senare fick den attraktiva blondinen jobb som radioskådespelerska – under det mer exotiska artistnamnet Ann Eden.

William Woodward junior med sin häst Nashua.

William Woodward junior med sin mest vinnande häst, Nashua.

© Bettmann/Getty Images

William Woodward var stenrik

Ann utnyttjade sin skönhet och sina gnistrande blå ögon för att attrahera förmögna män som kunde ge henne tillträde till överklassens glamorösa liv. En av dessa män var den 65-årige bankiren och mångmiljonären William Woodward Senior.

Trots att Woodward var gift bjöd han ut henne flera gånger. Men flirten gav inte Ann mycket mer än några gåvor i form av parfym, smycken och dyra balklänningar.

I stället riktade Ann sin uppmärksamhet mot bankdirektörens son. Den unge William Woodward Jr. förekom regelbundet i skvallerpressen, där han beskrevs som ”Amerikas mest eftertraktade ungkarl”.

Woodward junior skulle ärva miljonerna, och Anns ambitiösa plan lyckades. Den unge mannens hjärta slog gnistor efter deras första träff i mars 1942.

”Han hade inte varit särskilt intresserad av kvinnor tidigare, men han blev helt betagen av Ann”, mindes Anne Slater, som ingick i New Yorks jetset på 1940-talet.

William Woodward senior

William Woodward senior (1876–1953) kom från en familj med pengar. Han ägde aktiemajoriteten i banken Hanover National Bank, och hans son William Woodward junior stod i begrepp att ärva allt.

© Bain News Service/Wikimedia Commons

Bara några månader senare bestämde sig William för att fria till Ann, men först skulle han – som en sann gentleman – be Anns far om hennes hand. Hon ljög emellertid och påstod att hon var föräldralös, eftersom hon var rädd att bröllopet skulle gå i stöpet om det uppdagades att hon kom från fattiga förhållanden.

Utlysningen av bröllopet ogillades starkt av Williams mamma Elsie Woodward, som inte var särskilt förtjust i tanken på att hennes son skulle gifta sig med en ”slampa”, som hon kallade Ann.

”Jag önskar att Billy bara hade gift sig med någon av våra attraktiva hembiträden. Då hade vi åtminstone vetat var hon kom ifrån”, sa mamman, som i protest inte närvarade vid bröllopet.

Elsie hävdade senare att hon genast kände på sig att svärdottern var en cynisk guldgrävare:

"En titt och jag visste hur allt hängde ihop".

Äktenskapet kollapsar

Med William vid sin sida uppnådde Ann, som nu var 28 år gammal, sitt mål att leva det ljuva överklasslivet. Paret festade med kändisar och sköljde ner kanapéer med dyr champagne.

Makarna Woodward

Några timmar före mordet hade makarna Woodward varit på en fest hos britternas abdikerade och skandaliserade kung, Edvard, som var gift med Wallis Simpson.

© Vincenzo Laviosa/Public domain/Wikimedia Commons

I umgängeskretsen ingick bland annat den abdikerade brittiske kungen Edvard VIII och hans amerikanska hustru Wallis Simpson.

Den glamour som omgav det unga paret Woodward blev ännu större när Woodward senior avled 1953 och junior ärvde en förmögenhet i form av aktier och fastigheter. Junior tog över bland annat det framgångsrika stuteriet Belair.

Hästuppfödning var en verksamhet som omsatte mycket pengar, och med hästen Nashua vann makarna Woodward många lopp, vilket gav dem mer än en halv miljon dollar i prispengar.

Ann och Wlliam Woodward bodde i det fashionabla Oyster Bay på Long Island.

© Shutterstock

Fotografer och journalister flockades kring Ann och William när de tog emot sina troféer, och Nashua gjorde dem till ett av USA:s mest kända par. Ann presenterade sig nu stolt som en ”kändis i New Yorks överklass”.

Men det var huvudsakligen i tidningar och biografernas journalfilmer som paret utstrålade lycka och harmoni. I verkligheten haltade äktenskapet. På fina fester var makarna Woodward kända för sina högljudda gräl.

Den Oscar-vinnande skådespelaren Joan Fontaine

När den Oscar-vinnande skådespelerskan Joan Fontaine dansade lite för mycket med William Woodward blev Ann rasande.

© Joan Fontaine in The Constant Nymph/Wikimedia Commons

Under ett besök i Tyskland hos prinsen av Hohenlohe blev Ann svartsjuk, eftersom William dansade med den vackra Hollywoodskådespelerskan Joan Fontaine.

”Håll tassarna borta från min man!” gastade hon och startade ett våldsamt bråk som fick prinsen att be paret att lämna slottet.

Flera gånger under deras tolvåriga äktenskap försökte Ann få privatdetektiver att avslöja Williams affärer, men även hennes make kunde bli svartsjuk.

”Du är en billig slampa!” väste han en kväll i februari 1955 efter en middagsbjudning där han tyckte att Ann öppet hade flirtat med parets gemensamma vän från kapplöpningsbanan, Laddie Sanford.

”Jag gillar att prata med Laddie. Han behandlar mig väl. Jag är trött på dina och din mammas föreläsningar om vad jag får och inte får göra”, svarade Ann.

Kommentaren gjorde William så arg att han slog till sin fru så att hon föll baklänges in i en vägg.

”Jag är inte rädd för dig!” skrek hon och kastade ett askfat mot honom.

Men William hade ändrat sitt testamente, så att Ann inte ärvde hans förmögenhet.

Det var inte första gången William hade slagit henne. Enligt bekanta dök hon ibland upp på fester med blåmärken.

Skilsmässoplaner leder till mord

Under en resa till Kansas hösten 1955 upptäckte William att Ann inte alls var föräldralös, vilket hon hade påstått. Han meddelade sina advokater att han ville skiljas eftersom äktenskapet hade ingåtts under falska förespeglingar. Han berättade förmodligen för sin fru om skilsmässan samma helg som Ann riktade ett hagelgevär mot hans nakna kropp och tryckte på avtryckaren.

”Jag gjorde det”, snyftade Ann där hon låg över den nakna kroppen när polisen anlände strax efter klockan två på natten den 30 oktober 1955.

Ann sa att hon utan förvarning hade skjutit mot vad hon trodde var en inbrottstjuv – trots att mannen stod helt naken i dörröppningen till Williams sovrum. Det syntes inte heller några tecken på inbrott någonstans i huset.

Fyra omständigheter gjorde olyckan suspekt

Enligt Ann Woodward vaknade hon natten till den 30 oktober 1955 när en inbrottstjuv bröt sig in i huset. Hon beväpnade sig och gick ut i korridoren. Men polisen undrade över det som hände sedan.

Bettmann/Getty Images & Shutterstock

Hustrun sköt

I sovrummet till höger tog Ann sitt hagelgevär när hon hörde ett ljud i huset. Enligt egen utsago öppnade hon dörren och sköt omedelbart mot silhuetten av en man i korridoren. Polisen var förvånad över att hon sköt utan att tveka – precis utanför sin mans sovrum.

Bettmann/Getty Images & Shutterstock

Hennes make var naken

William Woodward hade inte en tråd på kroppen när han sköts utanför sin sovrumsdörr. Om han också hade hört något misstänkt i huset skulle han knappast ha gått ut naken – utan det skjutvapen som låg i hans sovrum. Polisen misstänkte att Ann lockade ut honom.

Bettmann/Getty Images & Shutterstock

Ann ropade inte ”Vem där?”

I huset fanns också parets båda söner, elva och åtta år gamla, samt deras butler. Enligt polisen skulle de flesta för säkerhets skull ha ropat ”vem där” innan de öppnade eld mot någon i mörkret.

Bettmann/Getty Images & Shutterstock

Ann ville döda

När polisen kom till platsen låg Woodward i dörröppningen till sitt sovrum. Han hade alltså skjutits bara en och en halv meter från sin frus sovrum på andra sidan. Ann hade till och med avfyrat båda piporna på nära håll. Enligt polisen hade hon uppenbarligen skjutit för att döda.

Bettmann/Getty Images & Shutterstock

Ann togs dock inte med till polisstationen. I stället övertygade hennes advokat myndigheterna om att hans förmögna klient borde läggas in på Manhattans finaste sjukhus.

Nästa morgon vaknade Amerika upp till den chockerande nyheten. ”Århundradets skjutning”, kallade Life Magazine dramat i Oyster Bay.

För Anns svärmor, Elsie Woodward, var det ett hårt slag att förlora sin ende son bara två år efter sin makes död. Familjen Woodwards matriark tvivlade inte ett ögonblick på sin svärdotters skuld.

Dubbelpipigt hagelgevär

Ann sköt sin man med ett dubbelpipigt hagelgevär

© Shutterstock

Men skyldig eller inte, den snobbiga och förnäma Elsie Woodward ville inte att familjens namn skulle dras i smutsen. Så en och en halv vecka senare besökte den 72-åriga änkan sin svärdotter på sjukhuset för att berätta hur saken skulle hanteras. Elsie kunde också berätta att William strax före sin död hade ändrat sitt testamente så att Ann inte skulle ärva hans förmögenhet.

Ann fick nöja sig med parets hem på Long Island och en exklusiv bostad på Manhattan, plus en månatlig pension för resten av hennes liv. I gengäld skickades parets båda barn till en internatskola i Schweiz. Och innan ett enda öre av arvet kunde betalas ut måste Ann undvika att bli dömd för mordet på sin make. Ann gick med på villkoren.

Lyckligtvis för Elsie genomfördes rättsprocessen bakom stängda dörrar, så inga saftiga detaljer om äktenskapet kom ut – matriarken var framför allt lättad över att sonens många otrohetsaffärer och hustrumisshandel förblev en hemlighet.

Den framgangsrike forfattaren Truman Capote

Den framgångsrike författaren Truman Capote umgicks med New Yorks elit på fester, och där fick han höra alla sliskiga detaljer om tragedin i familjen Woodwards hem.

© PictureLux/The Hollywood Archive/Imageselect

Bok fick Ann att ta sitt liv

Iförd en elegant svart klänning och en bredbrättad hatt anlände Ann till domstolen i Nassau, Long Island, den 25 november 1955, där en så kallad åtalsjury skulle besluta om hon skulle ställas inför rätta för överlagt mord.

I nästan tio timmar presenterade polisen, rättsläkarna och ballistiska experter sina bevis och resultat. Ann förhördes i bara en halvtimme – med långa pauser för att gråta. Juryns överläggning tog inte heller mer än en halvtimme.

”Hon sköt för att försvara sig själv och sin familj”, sammanfattade juryns ordförande. Ann var fri.

Trots juryns utslag innebar inte frikännandet att Ann kunde återgå till sin bekymmerslösa och glamourösa tillvaro, för händelsen innebar att Ann var utfryst från de fina salongerna. Borta var inbjudningarna till kändisfester som hon hade längtat efter i hela sitt liv. Hädanefter baktalade jetsetet henne och kallade henne för ”Annie Get Your Gun”.