Shutterstock

Krukskärvor ger britt 15 år bakom galler

En pensionerad geolog ville ta med ett minne hem från sin rundresa i Irak – nu förlängs semestern med en lång fängelsevistelse.

Låt fornfynd ligga. Alltid. Även om det bara rör sig om några krukskärvor. Det är lärdomen efter en uppmärksammad dom.

Den 66-årige pensionerade geologen Jim Fitton hade åkt på semester till Irak, där britten deltog i en guidad tur till forntidsstaden Eridu. Medan de strosade runt bland ruinerna ska reseledaren ha sagt att det var okej att plocka med sig keramikskärvor som souvenirer, vilket Jim Fitton därför gjorde.

Det beslutet ångrar han i dag. När han några dagar senare skulle resa hem igen hittade tullarna keramikskärvorna i hans bagage, och han greps av polis. Efter tio veckor i häkte ställdes han inför rätta i Bagdad.

På grund av en gammal lag från Saddam Husseins tid riskerade den pensionerade britten dödsstraff, vilket fick hans familj i Storbritannien att gå ut med en offentlig vädjan:

”Jim har ofta tagit med små souvenirer hem från sina resor – för att minnas resan och dela upplevelser med oss. För honom var det inte annorlunda än att ta med en liten sten från stranden som ett minne av en familjesemester,” förklarade Fittons svärson.

Fitton plockade på sig skärvorna under en rundvisning i forntidsstaden Eridu. Ruinerna av den 7 400 år gamla staden ligger vid floden Eufrat i södra Irak.

© Thais Gilo

Domen överklagas

Den förklaringen gav domstolen i Bagdad inget för utan dömde Jim Fitton till 15 års fängelse.

”Min klient förtjänar inte det här straffet. De antikviteter som hittades hos honom var stenar och krukskärvor, utan något ekonomiskt eller arkeologiskt värde, ”, säger Fittons irakiske advokat, som tänker överklaga domen.