Leicestershire Police
Colin Pitchfork

Vilken mördare fälldes först av dna-bevisning?

Brittisk polis har inget att gå på efter de brutala morden på två 15-åriga flickor. Då kliver en grupp dna-forskare fram och visar hur användbar deras nyutvecklade teknik kan vara för lagens långa arm.

Femtonåriga Lynda Mann kom inte hem efter att hon suttit barnvakt den 21 november 1983. Hennes föräldrar och grannar letade efter henne hela natten, men först på morgonen hittade de hennes livlösa kropp intill en ödslig stig.

Hon hade våldtagits och strypts. Polisen hittade sperma på flickans kropp, men utan några andra spår att gå på stod utredningen stilla.

Nästan tre år senare hittades en annan 15-årig flicka död i en skog några kilometer från den första brottsplatsen utanför Leicester. Även den här gången hade flickan våldtagits och strypts.
Polisen hittade sperma på kroppen, och eftersom tillvägagångssättet var detsamma antog polisen att det var samme man som dödat flickorna.

Colin Pitchfork

Colin Pitchfork satt i fängelse i nästan 34 år för mord på två 15-åriga flickor, innan han 2021 frigavs – och greps igen.

© Leicestershire Police

Kollega avslöjade barnamördare

Polisens hypotes bekräftades av forskare vid universitetet i Leicester, som 1985 utvecklade en metod för att ta fram unika dna-profiler utifrån genetiskt material. Deras undersökningar visade att sperman kom från en och samme man.

Polisen uppmanade alla män i trakten att lämna ett blodprov, men bland de cirka 4 500 männen hittade de ingen förövare.

Genombrottet kom i augusti 1987, när en kvinna berättade för polisen att hon på sin lokala pub hade hört en man säga att han hade lämnat ett blodprov åt en kollega.
Polisen grep genast den utpekade kollegan – 37-årige Colin Pitchfork – vars dna-prov visade att han var gärningsmannen.

Colin Pitchfork dömdes till livstids fängelse med möjlighet till frigivning efter 28 år. Han släpptes i juni 2021, men greps redan två månader senare, efter att han brutit mot reglerna för sin villkorliga frigivning genom att kontakta unga kvinnor.