Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vilka sattes på Djävulsön?

Vilka skickades till Djävulsön av franska staten?

Ön utanför Franska Guyana i Sydamerika började användas som fångkoloni år 1852. Från början var den karga klippön en karantänstation för spet­älska fångar från fastlandet.

Djävulsön utgjorde bara en liten del av straffkolonin Franska Guyana, men öns namn blev snart en gemensam benämning för hela lägersystemet. Där hamnade dömda fångar som Frankrike aldrig ville se igen – de allra flesta dog nämligen i tropiska sjukdomar.

De första deporterade var politiska fångar, men från år 1885 dömdes även vanliga kriminella att vid återfallsförbrytelser skickas över havet.

Djävulsön och två grannöar 11 km ute i Atlanten hade en särskild funktion. Fångar som hade försökt rymma från lägren på fastlandet skickades till Saint-Joseph. Där sattes de i isolering och absolut tystnad.

På ön Royale satt fångar som dömts till giljotinen, och där fanns även den kabin­bana som var det enda transportmedlet till Djävulsön. Det var omöjligt för båtar att lägga till i de hårda bränningarna.

Dreyfus satt på Djävulsön i 3 år

I slutet av 1800-talet ersatte en särskild sorts fångar de spetälska på Djävulsön. Bland dem fanns Alfred Dreyfus – en judisk officer som efter falska anklagelser dömts som spion för Tyskland år 1895. Han tillbringade nästan fem år isolerad i en hydda på ön.

Deportationerna till Djävulsön och resten av Franska Guyana upphörde år 1953.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj