Fantomteckning av Zodiac-mördaren

Vem var Zodiac-mördaren?

Zodiac-mördaren spred skräck i Kalifornien på 1960-talet. Nu – 50 år senare – hävdar en grupp utredare att de identifierat mördaren.

Zodiac-mördaren spred skräck i Kalifornien på 1960-talet. Nu – 50 år senare – hävdar en grupp utredare att de identifierat mördaren.

San Francisco Police Department

I slutet av 1960-talet präglades norra Kalifornien av rädsla. Från december 1968 till oktober 1969 blev fem personer mördade av den så kallade Zodiac-mördaren, vars identitet fortfarande inte är känd. Seriemördaren misstänks även för omkring tjugo andra mord, men i de fallen saknas det tillräckligt med bevis.

Zodiac-mördaren blev känd framför allt efter att han skickat flera kryptiska brev till lokala tidningar, i vilka han erkände morden på 37 personer. I breven hånar mördaren polisen och skryter med att de aldrig kommer att kunna hitta honom. En del av breven är skrivna med en kod, som ännu inte har gått att forcera.

Fantomteckning av Zodiac-mördaren

Polisen lät göra flera fantombilder för att kunna gripa Zodiac-mördaren, men de ledde ingenvart.

© San Francisco Police Department

Unga personer mördades

I sina brev till tidningarna påstod Zodiac-mördaren att han begått 37 mord, men polisen kan inte bekräfta mer än sju av offren, som alla var under 30 år. Fem av dem dog, medan två överlevde attacken från mördaren.

  • 20/12/1968: David Arthur Faraday (17) och Betty Lou Jensen (16) sköts ihjäl vid en ödslig väg i staden Benicia. Det unga paret var på sin första dejt.
  • 4/7/1969: Michael Renault Mageau (19) och Darlene Elizabeth Ferrin (22) blev skjutna på en parkeringsplats i hamnstaden Vallejo. Mageau överlevde attacken.
  • 27/9/1969: Bryan Calvin Hartnell (20) och Cecelia Ann Shepard (22) blev knivhuggna vid en sjö i Napa County. Hartnell överlevde åtta hugg i ryggen.
  • 11/10/1969: Taxichauffören Paul Lee Stine (29) blev ihjälskjuten i San Francisco. Flera ögonvittnen såg gärningsmannen gå lugnt från brottsplatsen.

FBI förkastar ny teori

Utredningen är fortfarande inte avslutad i flera amerikanska delstater. Under årens lopp har flera misstänkta pekats ut som Zodiac-mördaren, men myndigheterna har formellt endast pekat ut Arthur Leigh Allen, en före detta lärare, som möjlig gärningsman. Han avled 1992.

I oktober 2021 pekade en grupp bestående av 40 tidigare utredare, affärmän och journalister ut en man vid namn Gary Francis Poste som mördaren.

Utifrån bland annat ögonvittnesskildringar, fotografier och forensiska bevis har gruppen kommit fram till att den före detta piloten måste vara Zodiac-mördaren.

Gruppen pekar bland annat på att Poste – som avled 2018 – hade ärr i pannan, som överensstämmer med polisens fantombilder. Polisen har dock förkastat teorin, och FBI konstaterar att fallet fortfarande är under utredning.