Gerard Fouet/AFP/Ritzau Scanpix

Vem var den siste i giljotinen?

När tortyrmördaren Djandoubi lades på giljotinen i Marseilles var det sista gången Frankrike avrättade en dödsdömd.

Innan Frankrike avskaffade dödsstraffet den 18 september 1981 var giljotinen den officiella metoden för att avrätta dödsdömda.

Mannen som fick den tvivelaktiga äran av att vara den siste förbrytaren i den franska giljotinen hette Hamida Djandoubi. Han halshöggs den 10 september 1977 i Baumettesfängelset i Marseille.

Djandoubi hade gripits tre år tidigare och dömts för bland annat grovt våld, våldtäkt och överlagt mord. Han hade 1973 förfört tre olika kvinnor och därefter tvingat in dem i prostitution.

Vid ett tillfälle hade Djandoubi misshandlat en av kvinnorna inför de andra, varpå han körde den slagna kvinnan till utkanten av Marseille och ströp henne.

Under rättegången försökte Djandoubis advokat övertyga domaren om att hans klients personlighet hade förändrats efter att hans ena ben amputerats 1971.

Ingreppet skulle ha lett till ett omfattande alkoholmissbruk, som skulle ha gjort Djandoubi avtrubbad. Det räckte emellertid inte som försvar.

Även om Djandoubi blev siste man i giljotinen blev han inte den siste som dömdes till halshuggning.

När Frankrike 1981 avskaffade dödsstraffet väntade flera andra på att hamna i giljotinen. De fick sina dödsstraff omvandlade till livstids fängelse.