USA:s värsta gangstrar

Möt Johnny Torrio, Al Capone, Lucky Luciano och en rad andra av USA:s mest förhärdade gangstrar.

Runt sekelskiftet 1900 kom en mängd italienska invandrare till USA – och med dem den sicilianska maffian.

Med en aldrig tidigare skådad brutalitet och organisation tog maffian makten över USA:s undre värld.

Genom våld, hot och politiska kontakter styrde ligorna allt från utpressning, hasardspel och prostitution till sprit­smuggling, låne­verk­samhet och narkotika­handel.

Under 1930-talet samlades de allra mest hårdföra gangster­ledarna i ett syndikat, en professionell brotts­organisation som brutalt gjorde sig av med var och en som bröt mot dess oskrivna regler.

Johnny Torrio organiserade ligorna

Johnny Torrio var den mest respekterade gangsterbossen i USA:s undre värld.

Med hänsynslös brutalitet tog den sicilianska maffian över New Yorks undre värld i början av 1900-talet. Ligaledaren ­Giovanni ”Johnny” Torrio (1882–1957) insåg dock snabbt att politiskt inflytande, inte bara rått våld, var vägen till den verkliga makten. ­

Genom valfusk och hot såg maffian till att George McClellan valdes till borgmästare i New York år 1904. Med McClellans hjälp hölls polisen borta från Torrios affärer och han kunde utan problem öppna flera spelhålor och bordeller.

År 1915 flyttade han till Chicago för att organisera stadens kriminella. Efter ett attentatsförsök år 1925 lämnade Torrio över rörelsen i Chicago till sin skyddsling Al Capone. Själv flyttade han till Italien.

Under ett besök i USA på 1930-talet föreslog Torrio ligaledaren Lucky Luciano att man skulle organisera landets ligor, som alltid låg i strid med varandra, i en organisation – Syndikatet.

Valentinemassakern år 1929 var en del av de blodiga uppgörelserna om makten i Chicagos undre värld.

Irländskt-italienskt gängkrig krävde 120 döda

Francesco ”Frankie Yale” Ioele (1893–1928) blev ledare för New Yorks maffia år 1915.

När Yale började kräva pengar från rederier i stadens hamn hamnade maffian i konflikt med alla de irländska ligor som dittills hade kontrollerat hamnen.

Mellan 1920 och 1925 dödades ett hundratal ligamedlemmar och 22 oskyldiga i våldsamma eldstrider.

År 1925 sköt Frankie Yale och Al Capones män ihjäl den siste irländske ligaledaren, och maffian tog kontrollen över New York.

Tre år senare lät Capone mörda Frankie Yale, när han misstänkte att denne ville ta makten i Chicago.

Under Yales begravning följdes hans kista av 10000 personer och 28 last­bilar med blommor.

Lucky Luciano var Syndikatets överhuvud

Salvatore ”Lucky Luciano” Lucania (1896–1962) växte upp i USA, där dollarn styrde.

Till skillnad från äldre maffiamedlemmar var han likgiltig inför siciliansk klan­gemen­skap och sicilianska hedersbegrepp.

År 1931 röjde Lucky den siste gamle sicilianske maffiabossen ur vägen och ­gjorde sig själv till överhuvud för den nationella brottsorganisationen Syndikatet.

Varje liga i gemenskapen fick sitt eget territorium. Ledningen, "The Commission", som bestod av USA:s ledande maffia­bossar med Luciano i spetsen, beslutade om Syndikatets regler.

Deras hantlangare såg till att reglerna efterlevdes. Till exempel skulle alla mord godkännas för att undvika gängkrig.

År 1936 dömdes Luciano till 30 års fängelse för koppleri.

Under andra världskriget hjälpte hans maffiakontakter de allierade med invasionen av Sicilien. Som tack frigavs han och deporterades till Italien.

I dag anses Lucky Luciano ha varit historiens störste maffiaboss.

Chefen för ”Murder Inc.” låg bakom över 700 mord

Albert Anastasia (1902–57) specialiserade sig på beställningsmord och utpressning av både fackföreningar och arbetsgivare i New York. Anastasias hantlangare, ”The Combination”, var så duktiga på sitt jobb att maffian lejde dem som mördare.

Under perioden 1932–40 utförde de över 700 mord över hela USA. ­Det stora antalet mord och den stora brutaliteten gav organisationen namnet ”Murder Inc” i pressen.

Okända mördare sköt Anastasia i en frisörsalong år 1957.

Capone var Chicagos gangsterkung

Alphonse ”Al” Capone (1899–1947) började arbeta för gangsterbossen Johnny Torrio när han var 14 år gammal. Genom valfusk såg han till att Joseph Klenha blev borgmästare i Chicago år 1924.

Klenha stoppade polisens inblandning i Als affärer, och tillsammans med sina hantlangare styrde Capone staden, ända tills han dömdes till elva års fängelse för skattesmitning år 1931.

Capones kriminelle forretning var god for mange hundrede millioner dollars.

Tvingades eliminera den skjutglade ligaledaren

Arthur ”Dutch Schultz” Flegenheimer (1902–35) var en judisk ligaledare, som organiserade spritsmuggling, lotterier och utpressning i stora delar av New York.

År 1935 var Schultz så jagad av myndigheterna att han, för att slippa den besvärlige allmänne åklagaren, bad om Syndikatets tillåtelse att döda denne.

Ansökan avslogs, eftersom det skulle leda till öppet krig med myndigheterna. Schultz bestämde sig för att döda åklagaren i alla fall.

När Syndikatet hörde talas om hans planer, lejde de mördare från Lucky Lucianos ”Murder Inc.”, som likviderade Dutch och tre av hans män.

Dutch Schultz dog först flera timmar efter attentatet.

Gangster byggde upp Las Vegas

Meyer Lansky (1902–83) och Bugsy Siegel (1906–47) var medlemmar i ett pojkgäng i New York – tills gangsterbossen Lucky Luciano gjorde dem till spritsmugglare och lejda mördare.

De båda unga män­nen fick viktiga poster inom Syndikatet och investerade i bl a kasinon.

År 1946 byggde Lansky och Siegel det första stora lyx­hotellet i Las Vegas, The Flamingo. Hotellverksamheten uppvisade ett enormt underskott. Syndikatet såg till att Lansky dödade barndomsvännen Siegel.

Tillsammans med Bugsy Siegel lät Meyer Lansky bygga Las Vegas första lyxhotell.