Edmund Kemper anmälde sig själv till polisen den 28 april 1973 och fick senare en livstidsdom, som han fortfarande avtjänar.

© Wikimedia Commons

Edmund Kemper: Seriemördaren med de mest bisarra sexritualerna

Edmund Kemper är storväxt, blixtrande intelligent – och så är han en av historiens kallblodigaste seriemördare. Redan som femtonåring begick han sina första mord, när han sköt sina morföräldrar i kallt blod. I början av 1970-talet dödade han ytterligare åtta personer – däribland sin egen mor. De mest fasansfulla gärningarna ägde dock rum, när Edmund Kemper var ensam med liken.

23 oktober 2018 av Andreas Ebbesen Jensen

TV-serien ”Mindhunter" har några av verklighetens värsta seriemördare på rollistan. Ingen ger dock upphov till värre rysningar än amerikanen Edmund ”Big Ed" Kemper.

Från 1964 till 1973 mördade han tio personer – däribland sin egen mor och mormor. 

FBI-agenten John Douglas, som huvudpersonen Holden Ford i ”Mindhunter" är baserad på, gjorde en psykologisk profilering av Edmund Kemper i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet.

FBI-agenten beskrev den två meter långe och 130 kilo tunge Kemper som ”en av de mest intelligenta fångar jag någonsin träffat”.

Med en IQ av 145 är Edmund Kemper en av de klipskaste seriemördare som världen någonsin har sett. Han är samtidigt en av de mest störda.

Som Edmund Kemper själv sa om sitt förhållande till kvinnor i en av de många intervjuer som senare gjordes från hans fängelsecell:

”När jag ser en flicka, så är det en sida av mig som har lust att prata med henne och ta med henne på en träff. En annan sida av mig skulle vilja se hur hennes huvud skulle se ut spetsat på en pinne.”

FBI-agenten John Douglas arbetade utifrån devisen att man måste förstå en mördare för att fånga en mördare.

Därför beslutade han sig för att intervjua de allra värsta mördarna under 1970- och 1980-talet för att bättre förstå deras bakgrund och försöka förstå deras motiv. Få var lika kusliga som Edmund Kemper.

John Douglas intervjuade Edmund Kemper flera gånger i hopp om att han skulle kunna hjälpa till att skapa en psykologisk profil av en seriemördare. Här står de tillsammans med FBI-agenten Robert Ressler (t.v). 

Verklighetens Edmund Kemper överträffar fantasin

Edmund Kemper föddes i Burbank i Kalifornien den 18 december 1948. Redan från barnsben var det tydligt att han inte var som de flesta andra barn.

De första tecknen på Edmund Kempers sociopatiska beteende visade sig tidigt, när han som fyraåring började ägna sig åt bisarra sexritualer med sin systers dockor.

Som tioåring begravde han familjens katt levande och skar sedan av huvudet på det döda sällskapsdjuret och spetsade det på en pinne.

Vid det laget tvingade Edmund Kempers mamma honom att sova i en låst källare, eftersom hon var rädd att han skulle misshandla sina syskon.

Det gjorde dock bara sakerna värre för pojken, och som femtonåring räckte det inte längre att plåga ihjäl sällskapsdjur.

Efter ett gräl med sin mormor den 27 augusti 1964 sköt Edmund Kemper ihjäl henne med ett jaktgevär.

Kort därefter sköt han även morfadern, så att han enligt Edmund Kemper ”aldrig skulle få reda på att jag hade dödat hans fru”.

När polisen grep den femtonårige nyblivne mördaren, frågade de varför han hade dödat sina morföräldrar. Svaret var lika enkelt som det var hårresande: “”Jag ville bara se hur det kändes att döda mormor”.

Edmund Kemper mördade liftare

Edmund Kemper dömdes till rättspsykiatrisk vård. Han utvecklade snabbt en nära relation till sin psykolog, som övertalade personalen att låta Kemper återvända till samhället efter endast sex år.

”Jag betraktar inte Edmund Kemper som en fara för varken sig själv eller andra medborgare i samhället”, skrev psykologen i sin sista rapport strax innan hennes patient släpptes på sin 21-årsdag. Det skulle snabbt visa sig att det inte stämde.

Två år senare, från maj 1972 och april 1973, tog Edmund Kemper livet av fem kvinnliga universitetsstuderande och en gymnasieelev.

De första offren var Mary Ann Pesce och Anita Luchessato, två artonåriga studerande vid Fresno-universitetet i Kalifornien, som ville lifta hem den 7 maj 1972.

Edmund Kemper plockade upp tonårsflickorna i sin bil, men i stället för att köra hem dem, tog han dem med ut i ett öde område i staden Alameda nästan tre timmars bilfärd därifrån och dödade dem.

Den 23-årige Edmund Kemper lät dock inte liken ligga i skogen. I stället tog han med dem hem till sin mamma, som han fortfarande bodde hos.

Innan han styckade flickorna och dumpade dem i sopsäckar vid Loma Prieta-berget i norra Kalifornien hade han sex med liken.

Mammans avhuggna huvud gjorde Edmund Kemper upphetsad

De följande elva månaderna plockade Edmund Kemper upp fyra andra kvinnliga studerande i sin bil och mördade dem på brutalt vis. Den här gången skar han av huvudet av liken, innan han hade sex med dem.

Pricken över i på Edmund Kempers ”oeuvre", som han kallar det i TV-serien ”Mindhunter”, blev mordet på hans mor och hennes bästa väninna.

Han mördade mamman med en hammare medan hon sov, varpå han sin vana trogen halshögg liket. Sedan hade han oralsex med det avhuggna huvudet.

Efter att ha använt mammans huvud som dartskiva skar han ut hennes tunga och struphuvud och stoppade det i avfallskvarnen.

”Det verkade passande efter alla år då hon ropat och skrikit åt mig”, sa Edmund Kemper senare.

Det sista offret för en av historiens värsta seriemördare blev mammans 59-åriga väninna Sally Hallet.

Kort efter att Edmund Kemper hade gömt sin mammas lik i ett klädskåp bjöd han Sally på middag. Hon ströps, innan de kommit till förrätten.

Hör Edmund Kemper berätta om sitt liv och sina fasansfulla dåd i videon här:

Edmund Kemper ville torteras till döds

Edmund Kemper lämnade brottsplatsen i sin bil och förväntade sig att stoppas av polisen. När han inte hörde några sirener stannade han emellertid bilen och gick självmant till polisen för att bekänna sina makabra brott.

”Jag såg inte längre någon mening med att döda. Jag hade blivit både fysiskt och psykiskt utmattad av det, så jag sa åt helvete med det och anmälde mig hos polisen”, förklarade Edmund Kemper, när han tillfrågades om varför han gick till polisen.

Den 8 november 1973 dömdes Edmund Kemper till livstid och sattes i delstatsfängelset California Medical Facility, som även hyste seriemördaren Charles Manson.

När domen avkunnades bad Edmund Kemper om dödsstraff och om att ”dömas till döden genom tortyr”.

Det straffet hade de anhöriga till Edmund Kempers många offer säkert gärna sett honom få, men en av landets mest ökända seriemördare fick nöja sig med att spärras in på livstid.

Här är Edmund Kemper i dag

Edmund Kemper har blivit 68 år och sitter fortfarande inspärrad i fängelset i Kalifornien. Han har nekats villkorlig frigivning åtskilliga gånger – senast 2017 – och nästa möjlighet att begära villkorlig frigivning är år 2024.

Ska man tro Edmund Kemper längtar han dock inte efter friheten.

”Jag tycker om livet i fängelset. Och dessutom är jag inte frisk nog att vara ute i samhället”, har han sagt.

Sedan en av USA:s värsta seriemördare sattes bakom galler för 45 år sedan har han varit väldigt öppen om sina mordiska böjelser.

Edmund Kemper hoppas nämligen att han kan ”rädda personer som jag från att begå mord” genom att varna dem för att agera utifrån sina sjuka drifter.

Som han sa i dokumentärfilmen ”Murder: No Apparent Motive” år 1984:

”Att tala med någon man litar på är inget brott. Att ha mordiska tankar är inget brott. Men att ge efter för dessa tankar är inte bara ett brott, utan en förfärlig sak. När man väl har agerat utifrån sina lustar är det svårt att sluta igen.”

Kanske är du intresserad av...