Getty Images

Ed Gein: Seriemördaren som flådde sina offer

Han mördade minst två kvinnor och grävde upp flera lik på kyrkogården för att klä sig i deras hud och använda deras kranier som tallrikar.

Det är en kylig novemberkväll år 1957. Sheriffen Art Schley och vicesheriff Lloyd Schoephoerster har kört ut till Ed Geins gård på landet knappt en mil utanför den lilla staden Plainfield i Wisconsin.

De två polismännen söker efter den 58-åriga Bernice­ Worden, som har försvunnit från sin butik inne i staden samma morgon. Buti­kens kassaapparat är också borta, och polisen har hittat blodspår på golvet.

Ett kvitto med Bernice Wordens handstil avslöjar att enstöringen Ed Gein tidigare samma dag har varit inne i butiken för att köpa frostskyddsmedel.

De två poliserna går runt och tittar på Geins­ gård, istapparna hänger ner från taken och det knarrar när de går runt i snön.

Alla dörrar är låsta och huset ligger mörkt och öde. Då upptäcker de att dörren till ett grovkök på sidan av huset bara har ett enkelt och mycket klent lås och Lloyd Schoephoerster sparkar in dörren.

De två männen går in i grovköket. Ljuset från ficklamporna sveper runt i det stökiga och smutsiga utrymmet.

Art Schley går baklänges in i något som hänger ner från taket. Han vänder sig om och i ficklampans ljus ser han en vit kropp som är uppskuren likt ett slaktat djur. Huvudet är borta.

För ett ögonblick kan Schley inte fatta vad det är han ser. Sedan går det upp för honom. ”Min Gud, det är hon”, utbrister han och kastar sig ut i vintermörkret för att kräkas.

Strax efter springer Schoephoerster ut. De har hittat Bernice Worden. Under de följande dagarna vänder de ut och in på Ed Geins hus och en av landets mest bisarra kriminalhistorier sänder chockvågor genom hela USA.

De värsta seriemördarna genom tiderna – läs vårt stora tema

Ed Gein och familjen flyttar ut på landet

Edward Theodore Gein föddes den 27 augusti 1906 i La Crosse, Wisconsin. Hans försupne och våldsamme far, George Gein, hade svårt att få ett fast jobb.

Eds mor, Augusta Gein, kom från en bra familj och var djupt religiös. George och Augusta gifte sig år 1899 och fick sitt första barn, Henry, år 1902. Fyra år senare kom lillebror Ed till världen.

Under några år försökte familjen driva en liten handelsfirma där de bland annat sålde slakterivaror. Här fick den lille Ed uppleva hur hans föräldrar slaktade de stora grisarna.

Det gjorde ett stort intryck på honom att se sin mor insmord i blod från topp till tå.

Genom sparsamhet och hårt arbete lyckades Augusta Gein spara till­räckligt med pengar för att år 1913 uppfylla sin stora dröm: Familjen Gein skulle bli jordbrukare.

Först drev de en liten farm i Camp Douglas i hemstaten Wisconsin, och året därpå kom de till Plainfield där de slog sig ner på en egendom med 80 hektar mark.

I slutet av 1950-talet bodde för­fattaren Robert Bloch knappt 6 mil från Plainfield. Historien om Ed Gein, den tystlåtne och stillsamme grannen som visade sig vara ett fruktansvärt monster, inspirerade Bloch att skriva roma­nen Psycho.

© Getty Images

Ed Gein blir ensam

Även om Wisconsin är känt för den bördiga jorden ligger Plainfield i den mindre fruktsamma delen av delstaten.

Det var därför hårda år för familjen, inte minst för att George ägnade det mesta­ av tiden åt att dricka och misshandla­ sin hustru och de två sönerna. Under tiden fick Augusta sköta allt, bland annat uppfostran av Henry och Ed.

De två pojkarna fick en sträng uppfostran. De fick höra att sex var en synd och att de överhuvud­taget skulle vara försiktiga­ när de hade med andra människor att göra. Särskilt moderna, frigjorda kvinnor var något­ av det värsta som fanns.

År 1940 dog ­George Gein och fyra år senare omkom Eds bror Henry under mystiska omständigheter vid en skogsbrand. En kort tid senare försämrades Augustas hälsa. Hon dog i december 1945. Ed Gein hade förlorat sin enda vän som han hade både fruktat och avgudat. Nu var han helt ensam i världen.

De omkring 700 invånarna i Plainfield lade inte märke till något särskilt med Ed Gein efter att modern hade dött.

Han ansågs visserligen vara något av ett original, men många älskade att lyssna till hans historier när han besökte barerna i stan. Ed läste mycket och brukade alltid ha något intressant att berätta.

Sin inspiration fick han från kiosk­litteraturen. Han läste artiklar om uppklarandet av kriminalgåtor, historier om gravplundrare på 1700-talet och mustiga äventyrsberättelser om kannibaler och huvudjägare.

Även historien om George­ Jorgensen, den amerikanske soldaten som bytte kön efter en operation i Danmark och blev Christine Jorgensen, gjorde djupt intryck på Ed.

Fyra kvinnor försvinner

Enslingen tog sig ibland in till staden i sin pickup, men det var ytterst få som besökte Ed Geins hus, vars mörka rum var fulla av sopor och smuts. Gein hade inte ens elektricitet.

Kort efter att Eds mamma hade dött började kvinnor från Plainfield-området plötsligt att försvinna på de mest märkliga sätt. Polisen var fullt upptagen med att utreda minst fyra fall. En av kvinnorna, den 48-åriga barägarinnan Mary Hogan, var anmäld saknad. Polisen hade år 1954 hittat blodspår i hennes bar i Plainfield.

Ed Gein slår till

Lördagen den 16 november 1957, samma dag som Bernice Worden mördades,­ började jaktsäsongen i Wisconsin.

Ed Gein visste därför att staden skulle ligga­ tämligen öde. Klockan 8.30 på lördags-morgonen gick han in i Bernice affär som låg på huvud­gatan i Plainfield.

Ed köpte en halv liter frostskyddsmedel och betalade för sig. Bernice skrev ett kvitto­ åt honom.

Ed lämnade sedan affären, men kom tillbaka en kort stund senare. Han bad då att få titta på ett 22-kalibrigt gevär.

När Bernice tittade ut på gatan för ett kort ögonblick, laddade Ed geväret med en patron och sköt henne sedan i bakhuvudet. Därefter lastade han in både lik och kassa­apparat i Bernices pickup och körde hem.

58-åriga Bernice Worden sköts i sin butik i Plainfield. Därefter kastade Ed Gein in liket i hennes pickup, körde hem och flådde huden av henne.

Getty Images

Samma kväll som polisen hittade Bernice Wordens urtagna och huvudlösa lik i Ed Geins grovkök åt enslingen middag hos några grannar. Han hade hjälpt dem att byta batteri i bilen.

När polisen kom för att hämta honom följde han lugnt med. Hans första kommentar till polismännen, innan de ens hade berättat varför de hade kommit, var: ”Jag blev lurad att mörda henne.”­ Under de följande dagarna gjordes det ena makabra fyndet efter det andra i huset i Plainfield.

Bernice Wordens huvud hittades i en säck. Krokar hade fästs i öronen, så att huvudet kunde hängas upp på väggen som en trofé. Efter hand som polisen gick igenom högarna i Geins hus blev historien om slaktaren från Plainfield allt mer bisarr. Journalister från hela USA vallfärdade till Wisconsin för att rapportera om fallet.

Skräckens hus

Polisen hittade kranier på huvudgärden till Geins säng, en lampa med skärm av människohud, stolar med sitsar av hud, ett människohjärta, avskurna näsor, hjässorna från kranier som hade använts som sopptallrikar och ett bälte av bröstvårtor.

De hittade också flera masker gjorda av ansiktshuden från döda människor, bland andra den saknade barägarinnan Mary Hogan. I en låda förvarade Gein flera kvinnliga könsorgan som behandlats med olika vätskor för att de inte skulle ruttna bort.

Det mest uppseendeväckande fyndet var en väst som bestod av huden från en kvinnas överkropp. Ed Gein erkände senare att han hade burit denna väst tillsammans med en av ansiktsmaskerna och några ”hudstrumpor” för att se ut som en kvinna.

I många år hade Gein bara levt i ett par av husets rum. När polisen tog bort brädorna som förseglade resten av huset avslöjades en mörk hemlighet. Augusta Geins saker låg orörda kvar. Sonen hade helt enkelt bevarat moderns rum som ett minnesmärke över henne.

Ausgusta Geins rum stod orörda medan Ed själv bodde i två små rum fulla av skräp, matrester, människohud och kranier.

© Getty Images

Ed Gein tvångsvårdas

Polisen hittade delar från cirka­ tio lik i huset. Gein påstod själv att han hade grävt upp kvinnor på kyrko­gårdar i närheten och att hud och kranier kom från dem.

Han kunde­ inte dra sig till min­nes att han hade mördat någon, men erkände vid ett senare tillfälle att han förmodligen hade dödat Mary Hogan och Bernice Worden.

Han berättade också att han hade stulit kassa­apparaten från Wordens butik för att undersöka hur den fungerade.

Två gravar på kyrkogården i Plainfield undersöktes, och i en av kistorna hittade polisen en kofot som Gein lämnat kvar. Båda liken var försvunna.

Ed Gein genomgick omfattande sinnesundersökningar som visade tydliga mönster i hans handlingar. Hans sjukliga känslor av både hat och kärlek till modern fick honom att endast mörda och flå äldre kvinnor, och ett stort antal experter kom fram till att han led av schizofreni.

Han kunde därför inte dömas, utan spärrades i stället in på Central State Hospital i Waupun, Wisconsin. På våren 1958 såldes Geins ägodelar och egendom på auktion. Själva huset hann dock brinna ner strax före själva auktionen, förmodligen för att någon hade tänt på huset.

Gein levde ett stilla liv på sjukhuset ända tills han år 1968 förklarades tillräckligt frisk för en rättegång. En jury dömde Gein för mordet på Bernice Worden.

Eftersom han varit mentalt sjuk i vid tiden för brottet skickade domaren tillbaka honom till förvaringen på Central State Hospital.

Här dog Ed Gein i cancer den 26 juli 1984. Följande natt begravdes han i största hemlighet på kyrkogården i Plainfield. Han fick sin sista vila intill sin mor, Augusta Gein.