Bettmann/Getty Images
Charles Manson

Dödade Charles Manson själv någon?

En av historiens mest beryktade mördare, Charles Manson, hjärntvättade tjugo unga människor att begå mord, men fick aldrig själv något blod på händerna.

Amerikanen Charles Manson är en av historiens mest ökända mördare – trots att det aldrig bevisades att han egenhändigt dödade någon.

Närmast att verkligen mörda någon kom Manson i juli 1969, då han i samband med en narkotikaaffär sköt en man – som överlevde.

Trots det dömdes Manson den 29 mars 1971 till döden, vilket omvandlades till livstids fängelse, för sju fall av mord och stämpling till mord.

Samtliga offer hade dödats av medlemmar av kulten Familjen, som Charles Manson var ledare för.

Mansonfamiljen manipulerades att begå mord

Domstolen ansåg att Manson låg bakom brotten, eftersom han hjärntvättat förövarna och motiverat dem att begå morden.

Innan Manson, som då var trettiofem år gammal, ställdes inför rätta för morden hade han tillbringat halva sitt liv i fängelse.

Den psykiskt instabile, arbetslöse men karismatiske Manson lyckades under åren efter 1967 samla en grupp av omkring tjugo personer omkring sig och bilda en kult, där hans mörka tankar stod i centrum.

Manson övertygade sina lärjungar om att apokalypsen snart skulle komma och leda till ett raskrig, som Mansons lärjungar skulle vinna.

I augusti 1969 begick Mansons följare flera mord för att utlösa raskriget.

Charles Manson tillbringade resten av sitt liv i fängelse. Den 19 november 2017 avled han vid åttiotre års ålder.