Dagbok avslöjar Jack the Rippers identitet

Jack the Ripper lyckades hålla sin identitet hemlig så länge han levde. Han tycks dock inte ha klarat av att hålla de brutala dåden för sig själv, utan avslöjade sin brott för sin dagbok.

Forskare tror att bomullshandlaren James Maybrick var Jack the Ripper.

© Wikipedia

I nästan 130 år har en fråga plågat forskare, journalister, historiker och brottsintresserade:

Vem var Jack the Ripper?

Identiteten bakom den man som år 1888 spred skräck i Londons gator, när han dödade minst fem kvinnor på de mest bestialiska sätt, har förblivit ett mysterium.

Tills nu.

Vänliga hälsningar från Jack the Ripper

En gammal dagbok kan ha avslöjat Jack the Rippers verkliga identitet för forskarna. Dagboken hittades i Liverpool under golvet i ett sovrum, som tillhörde den förmögne bomullshandlaren James Maybrick.

Dagboken innehåller detaljerade beskrivningar av morden på fem kvinnor i London och på en enstaka kvinna i Manchester.

Författaren skriver:

”Jag ger er det namn som alla känner mig under, så att historien kan berätta vad kärlek kan göra med den borne gentlemannen. Vänliga hälsningar, Jack the Ripper ".

Huvudmisstänkt

Det har skrivits mer än hundra böcker med hypoteser om Jack the Ripper, och författare, kirurger och rena galningar har misstänkts för att stå bakom de makabra brotten.

Även James Maybrick har tidigare varit aktuell för forskarna. Hans dagbok hittades nämligen redan 1992, men då ifrågasattes dess äkthet snabbt.

Historikern Robert Smith, som har forskat på ämnet i åratal, slår emellertid i en ny bok fast att dagboken är äkta.

”James Maybrick är den troligaste upphovsmannen. Det råder ingen tvekan om att han nu är den huvudmisstänkte”, säger han till den brittiska tidningen The Telegraph.