Robin Hood: Från skurk till filmhjälte

Historien om Robin Hood har berättats i nära 800 år. Den har på vägen påtagligt förändrats, men varianterna har en sak gemensam: Robin Hood har alltid kämpat mot korrupta auktoriteter.

I maj är det premiär för filmen Robin Hood, regisserad av Ridley Scott (mannen bakom Gladiator). Russell Crowe spelar Robin Hood och som hans Marion ser vi Cate Blanchett.

Historien om Robin Hood har berättats i nära 800 år men innehållet i historierna har varierat en del. Robin Hoods hemvist, bakgrund och i vilken epok han verkade har hela tiden anpassats till tiden. En sak löper dock som en röd tråd genom alla historierna om den fredlöse: han har alltid kämpat mot korrupta auktoriteter.

Långbågen och Robin Hood är oupplösligt förbundna med varandra. Bågen var vapnet för vanliga människor, och i de första historierna var Robin Hood en helt vanlig man.

En helt vanlig man

Robin Hood-spel i England på 1400-talet. Deltagarna tävlade i bågskytte, fäktning och brottning under ledning av en domare utklädd till den fredlöse rövaren.

Robin Hoods namn dyker upp i ett rättegångsprotokoll

Robin Hood förekommer för första gången i skrift i ett protokoll från en engelsk rättegång som ägde rum år 1228. Senare dyker namnet ”Robinhood”, ”Rober Hood” och ”Robyn Hude” upp vid minst tio tillfällen i rättegångar över hela England.

I en text från 1439 står det: ”Piers Venables från Aston, som inte har någon försörjning, samlade många missdådare och drog in i skogarna, som vore de Robyn Hude och hans män. I rättsprotokollen uppträder Robin Hood aldrig som en konkret person som kan identifieras, utan som ett uppenbart, allmänt känt exempel på en fredlös.

1400: Engelsmännen lekte fredlösa

På medeltiden blev Robin Hood en ­populär figur som förekom i både historier och sånger. Dock inte som någon ädel person, utan som en rå och ibland mordisk man av folket. Han måste kämpa för att överleva och klarade sig bara för att han var slug.

Legenden var så folkkär att man i maj firade olika Robin Hood-dagar över större delen av England. Del­tagarna tävlade i bågskytte, fäktning och brottning under ledning av en domare klädd som den fredlöse rövaren.

Efter tävlingarna underhölls folk med skådespel som handlade om Robin Hood och hans män. Det hela slutade med ett stort ”Robin Hood-öl”.

Medelklasshjälte och adlig

Robin Hood-legenden spred sig från landsbygden till den välbeställda medelklassen i städerna.

1492: Karaktären kommer upp sig

Robin Hood-legenden spred sig från landsbygden till den välbeställda medelklassen i städerna. Den långa dikten "Gest of Robin Hood" (Robin Hoods bedrifter) kom ut 1492 och är en av de tidigast tryckta icke-religiösa böckerna i England. Det säger en del om Robin Hood-karaktärens popularitet bland de läskunniga.

Robin Hood-figuren förändrades sedan i takt med den nya målgruppen. Han var nu inte längre från underklassen och uppträdde mycket noblare än tidigare. "Gest of Robin Hood" slutar med en bön för Robins själ, för som det sägs: ”Han var en god laglös och gjorde fattiga män mycket gott.” Mot den samvetslöse sheriffen var Robin Hood däremot hård och rak.

1598: Plötsligt är Robin adlig

I skildringen "The downfall of Robert, Earle of Huntington" från 1598 har den fredlöse tagit klivet upp i adliga kretsar. Robert av Huntington blir förrådd och förlorar allt. Därför söker han sin tillflykt till skogarna och tar namnet Robin Hood. Berättelsen placerade för första gången Robin i ­Sherwoodskogen. Den introducerade också hans älskade Marion.

1820: En anglosaxisk nationalhjälte

I Walter Scotts roman "Ivanhoe" från 1820 har handlingen rent tidsmässigt förflyttats bakåt till 1190-talet under Rikard I Lejonhjärta. Robin Hood uppträder som den sanne kungaförkämpen mot den onde prins John som stulit tronen. Romanens nationalromantiska tema beskriver konflikten mellan de giriga normandiska ockupanterna och det anglosaxiska folket.

Det finns pengar i Robin Hood

1900-2000: Robin Hood ger klirr i kassan

Även om det är länge sedan Robin Hood stal från de rika är han värd mer pengar än någonsin. Filmindustrin har med jämna mellanrum älskat figuren, och för varje ny film vallfärdar tusentals personer till Sherwood i Nottinghamshire. Detta trots att Robin Hood enligt den ursprungliga legenden levde i Inglewoodskogen i Yorkshire, där en lokal organisation (samt turistföreningen) gör anspråk på honom.