Så dömdes en barnamördare på 1700-talet
Följ med till 1700-talets Västergötland och rättegången mot pigan Maria som anklagades för barnamord.

Session vid Stockholms rådhusrätt.
Att stifta lagar, se till att de upprätthålls och straffa förbrytare har i alla tider varit bland det mest grundläggande som maktens människor sysslat med.
Men hur detta har utövats har såklart förändrats genom århundradena. Mycket skiljer en rättegång i 1700-talets svenska bondesamhälle från en rättegång idag.
– Den största skillnaden mellan 1700-talets brottmålsrättegång och dagens är att den anklagade har en mycket starkare position i dagens rättsprocess. Idag är det självklart att den åtalade ska ha ett fullgott försvar, medan det vanliga i det tidiga 1700-talets häradsrätt var att den åtalade saknade ett rättsligt biträde, säger Marie Lindstedt Cronberg, docent i historia vid Lunds universitet.
Få friades i brottmål
Hon framhåller även andra olikheter. Den anklagades rykte ansågs till skillnad från idag vara något som skulle beaktas i processen. Det rätten hade att ta ställning till var i första hand vittnesmål snarare än teknisk bevisning, som är vanligt idag. Eget erkännande uppfattades som full bevisning. Det gjorde även två vittnen om de var ojäviga och av gott rykte.
En annan skillnadjämfört med idag är att på 1700-talet var det mycket färre som friades i brottmål.
MER LÄSNING I SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV
Häradsrätten var på denna tid den första instansen i brott- och tvistemål på landsbygden. Häradsrätten svarade för rättskipningen inom ett tingslag, alltså ett geografiskt område bestående av ett eller flera härad, som i sin tur bestod av ett antal socknar. Tre gånger per år sammanträdde man.
– Men om ett grovt brott begåtts, till exempel mord eller våldtäkt, kallades häradsrätten till ett urtima ting eftersom ärendet inte kunde vänta, säger Marie Lindstedt Cronberg.
Rättegång i Skånings härad 1754
För att förstå hur dåtidens rättegångar gick till beger vi oss till västgötska Skånings härad 1754. Denna aprildag är det just ett sådant urtima ting som ska hållas utanför Vara, i tingshuset i byn Norra Vånga, som är häradets tingsplats.
När klockan slår nio på morgonen inleds tinget med en gudstjänst. Därefter tar häradshövding Erik Lundin till orda och utlyser tingsfrid. Han har på tinget sällskap av nämndemännen och tillsammans har de ansvar för att döma.