Bland fynden finns bl a kanonkulor, som har varit sammanlänkade med tunga järnkedjor.

Piraten Svartskägg använde terrorvapen

Undersökningar av över 250000 föremål som påträffats nära vraket efter Svartskäggs piratskepp avslöjar att sjörövaren gjorde allt för att få alla handelsfartyg att ge upp.

Två sammanlänkade kanonkulor som slog fiendens master i flisor. Glas, spik och järnbultar som avfyrades in över däck och slet upp fruktansvärda sår. Det var vapen som ingick i sjörövaren Svartskäggs arsenal, när han på 1700-talet försökte tvinga handelsskepp att kapitulera utan strid under sina härjningar på Karibiska havet och längs kusten i våra dagars sydöstra USA.

Det visar en mängd fynd som gjorts vid undersökningarna av Svartskäggs skepp Queen Anne's Revenge som ligger på havsbottnen utanför North ­Carolina i USA. Enligt expe­ditionsledaren Mark Wilde-­Ramsing proppade Svartskäggs män av allt att döma både i glas- och metallbitar i tygsäckar och sköt iväg dem med kanoner för att skrämma handelsfartygens besättningar.

”Att skjuta med bultar, bly­kulor, järn och glas torde ha varit effektivast”, säger Wilde-Ramsing.

Svartskägg förlorade Queen Anne's Revenge, när hon gick på grund år 1718. Piraten kom undan men dödades en kort tid därefter av brittiska flottan.

Kanske är du intresserad av...