Museum of the American Revolution

Pensionär stal antika gevär och ska en dag i fängelse

Sextio år efter sina brott får långfingrad vapensamlare till slut sitt straff.

Nyligen föll domen i en ganska spektakulär rättegång i USA. Thomas Gavin, som i dag är 78 år gammal, erkände sig skyldig till stöld av ett antal historiska gevär under 1960- och 1970-talet – bland annat stal han ett oerhört sällsynt Christian Oerter-gevär från 1775, som i dag tros vara värt motsvarande över en miljon kronor.

Men det var inte vapnens värde som lockade den gamle tjuven, vars hem var proppfullt med gamla föremål.

”Oavsett om man betecknar honom som samlare eller en person med samlarmani, så var det inte profit som drev honom, säger Gavins advokat. Den gamle mannen bad om ursäkt för sina handlingar.

Lyckligtvis för Thomas Gavin var många av hans brott redan preskriberade, och ett flertal av de stulna skjutvapnen var dessutom värda så lite att det inte gick att ställa honom inför rätta inför en federal domstol. Han förklarade sig därför skyldig mot att få ett lindrigare straff.

”Jag beklagar allt besvär.” Thomas Gavin efter att han fått sin dom.

Husarrest och böter

Den rullstolsburne 78-åringen behöver därför inte sitta mer än en dag i fängelse för sina brott. Dessutom döms han till tre års skyddstillsyn, varav ett ska tillbringas i husarrest i hemmet. Han ska även betala böter på motsvarande drygt 430 000 kronor.

”Jag beklagar allt besvär. Jag tänkte inte på det då”, förklarade Thomas Gavin efter att domen avkunnats.